Daten voor
60-plussers

 

 

Als je er als alleenstaande oudere toch graag nog wat van wilt maken – we kunnen tenslotte honderd worden – moet je aan de bak. Een romantisch hotel in Zwitserland is daar de uitgelezen plek voor.

 

 

Door het Nederlands elftal en de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt zou je het vorige week zondag zomaar gemist kunnen hebben. Zonde, want op NPO1 was nóg een nieuw programma dat weleens heel spraakmakend zou kunnen worden: ‘Hotel Romantiek’. In de categorie ‘televisie waar je lekker rustig van wordt’ (daar schreef ik laatst dit al over).

 

Ouderen zijn natuurlijk helemaal de bom en perfect om hoge kijkcijfers mee te scoren, want 2019 nadert en dan zal maar liefst de helft van de Nederlanders boven de vijftig zijn. Je zou als programmamaker wel gek zijn als je die ‘oudjes’ negeert, maar je laat ze ook niet meedoen aan, ik noem maar wat, een ordinaire datingshow.

 

Dus bedachten ze bij de KRO/NCRV een passende variatie op dat thema. Daartoe nodigden ze twaalf mannen en twaalf vrouwen uit, allen 60+ en vrijgezel, om tien dagen te komen logeren in een hotel in de Zwitserse bergen. In de hoop dat er heel veel vonken over zullen springen. Interessant om te zien hoe dat uitpakt, want hoe vaak wordt er niet gegriezeld alleen al bij de gedachte aan liefde (en seks, té gênant) op wat hogere leeftijd?

 

Het is best glad ijs, want de grens tussen écht leuk en kromme tenen is dun

 

Vijf jonge cupido’s, de jongens van Streetlab met Marlijn Weerdenburg als aanvoerster, begeleiden de groep. Het is best glad ijs, want de grens tussen écht leuk en kromme tenen is dun, het grootste gevaar schuilt in de tone of voice, dat je de deelnemers niet als kleuters gaat behandelen of neplollig gaat doen. Maar dat gaat goed, ze zijn lief, en de dames en heren, in leeftijd variërend tussen 63 en 79, doen de rest. Sommigen zijn meteen vlot en klaar om elkaar te versieren, anderen schuchter en schoorvoetend.

 

Samen in de stoeltjeslift, een kennismakingskringgesprek in een alpenwei, een Mario Kart-toernooi op de Wii, het is allemaal prima tv, maar het mooist zijn de gesprekjes tussendoor. Zoals Heleen die vertelt dat ze van haar dochter moest gaan tinderen, nou ‘dat werd voor 99,9% swipe to the left’. En Jos Jan die zegt dat hij niet meer zoals vroeger ‘naar tieten kijkt, omdat ogen veel meer zeggen’. Diny (79) zorgt voor een brok in je keel, na zestig jaar samen ging haar man een stukje fietsen en overleed onderweg: ‘We zaten zo aan mekaar gebakken’.

 

Kokette Anke (63) is de jongste, zij mag aan het eind van de eerste uitzending, samen met Rieks als ‘koppel van de dag’ de nacht doorbrengen in een blokhut. ‘Is-ie nou nog niet weg?’ zegt Rieks over hun begeleider. Het begin is veelbelovend…

 

Kijk hier de eerste aflevering, vanavond om 22.05 uur het vervolg op NPO1, na Heel Holland Bakt.

 

Door Caroline Griep