Jane Birkin is niet meer

 

Een necrologie oplepelen over Jane Birkin hoef ik niet te doen, die heb je al lang gelezen.

 

 

 

Een stijlvolle zangeres en actrice, het toonbeeld van je-ne-sais-quoi-chic is niet meer. Ik dacht dat ze zich nog in haar zestiger jaren bevond, maar ze was 75, haar stijl had me leeftijdswise wederom zand in de ogen gestrooid. Ze zal herinnerd worden om honderd dingen, maar de Birkin Bag zal de mens immer blijven herinneren aan de grote, coole, authentieke Jane Birkin.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Jane Birkin (@janebirkinoff)

 

Vanwaar de Birkin Bag?
De Kelly Bag heeft later pas die naam gekregen (die heette namelijk de Sac a dépêches) omdat Grace Kelly hem zo vaak droeg. Ze verborg er zelfs ooit haar zwangere buik achter om de paparazzi af te leiden. De Birkin Bag is echt speciaal voor Jane Birkin ontworpen. Waarom? De toenmalige designer van Hermès, Jean-Louis Dumas, zat naast haar op een vlucht van Londen naar Parijs. Daar probeerde Jane Birkin haar volle rieten tas in het bagagevak te proppen. De helft van de inhoud viel naar beneden terwijl ze zich beklaagde over het feit dat ze geen leuke tas kon vinden waar precies in paste wat je nodig had voor een weekendje weg. Dat was de cue voor Dumas om een tas voor haar te ontwerpen: de Birkin Bag.

 

 

Was ze er blij mee?
Medium. Heus best een beetje, maar ze beplakte hem wel vol met stickers (zal wel Franse nonchalance zijn, maar ik vind het spugen in de kerk) en ze beklaagde zich erover dat hij zo zwaar was. Een aantal jaar geleden mocht Hermès haar naam niet meer gebruiken voor de Birkins die van krokodillenleer werden gemaakt, omdat ze zich niet kon vinden in de dieronvriendelijke manier van villen.

 

jane birkin

 

Meest exclusieve tas ter wereld
Vanwege het prijskaartje (een beetje Birkin begint bij 8000 euro) en de lange wachtlijst (er is zelfs een wachtlijst voor de wachtlijst) is de Birkin een van de meest exclusieve tassen ter wereld. Was Jane Birkin er trots op? Vast wel. Heus wel. Maar je kent de Parijse vrouwen inmiddels: veel meer dan een ‘pas mal’ zal ze er niet aan besteed hebben.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach