Jan de Hoop is de eerste die ik hoor

 

Ik ben erg van de routine. Heb al jaren dezelfde man, loop het liefst in dezelfde spijkerbroek en word graag iedere ochtend wakker met het ochtendjournaal van RTL4. 

 

Hoe fijn is het dus voor mij dat Jan de Hoop dit al dertig jaar presenteert. Hoezooo routine?! 

 

Als ik ’s ochtend wakker word, is Jan de eerste die ik hoor. Ieder kwartier komt hij voorbij met een vers journaal. Fris en fruitig zit hij in een gezellig gekleurd overhemd of comfi trui aan zijn desk. Rechts naast hem, voor de kijkers links, een mok in dezelfde kleur als zijn outfit. 

 

Ik vraag me al jaren af wat er in die mok zit. Hij gebruikt ‘m nooit dus misschien staat ie er wel gewoon voor de gezelligheid. Jan maakt ook altijd hetzelfde gebbetje als hij het journaal eindigt en iedereen een fijne dag wenst. Is het je weleens opgevallen? Dat doet hij altijd mede namens iemand die ook op de nieuwsredactie werkt. Een cameraman, een stagiaire of de eindredacteur. Meestal een enorm flauwe grap, maar ook die hoort gewoon bij mijn ochtendroutine.

 

Jan reageerde via Twitter op zijn jubileum: ‘Ik herinner mij de eerste uitzending nog als de dag van gisteren. De meeste van mijn collega’s op de redactie zijn jonger dan dertig, lieve help.’ Nou Jan, heerlijk toch dat jonge spul om je heen?! Dat houdt je lekker scherp. 

 

In ieder geval gaat hij nog lang niet met pensioen. Hij krijgt binnenkort zelfs zijn eigen show. Primetime, ook dat nog! Met ‘Jan houdt hoop’ gaat hij vanaf 30 oktober de kennis van de jongere generatie testen om te zien of zij alle nieuwsfeiten nog op een rijtje hebben. 

 

Gelukkig denkt Jan nog lang niet aan stoppen want hij heeft onlangs zijn contract met nog twee jaar verlengd. Fijn voor Jan. En fijn voor mij. Want ik ga zo goed op mijn ochtendritueel dat ik Jan nog lang niet wil missen.

 

De allereerste uitzending van Jan, toen nog met snor.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit