Jamie Oliver is bijna failliet

 

Jamie Oliver, die mijn meneer aan het koken heeft gekregen, is bijna failliet. Dat vind ik nou zo jammer, want ik ben een enorme fan van hem.

 

Niet alleen omdat hij zulke geweldige recepten schrijft, maar juist zijn enthousiasme over eten vind ik altijd heerlijk. Juist als ik het even niet meer weet en geen flauw idee heb wat ik nu weer op tafel moet zetten, dan pak ik een van zijn recepten erbij en weet ik zeker dat het lekker wordt.

 

Niet al te ingewikkeld en, niet geheel onbelangrijk, met ingrediënten die gewoon overal verkrijgbaar zijn. Dus ik hoef nooit naar dat ene winkeltje in dat achterafstraatje waar ergens op de derde plank van boven links achterin dat potje staat wat je nodig hebt om de smaak nog een tikkie te verbeteren.

 

En hoe gaaf vond ik het dat deze geslaagde televisie chef een groep kansarme jongeren onder zijn arm nam en hen leerde koken. Hij leerde ze niet alleen een vak, maar hij gaf ze daarmee ook een toekomst. Lang niet alle leerlingen kwamen op tijd naar de keuken om Jamies lessen te volgen. Maar een paar van die gasten had opeens wel een goede reden om op tijd uit bed te stappen. Ze vonden het geweldig om worteltjes al la julienne te snijden en brood te leren bakken.

 

Maar Jamie had grotere plannen. Hij maakte zich hard voor een gezonde en betaalbare lunch op de Britse scholen.

 Want tot zijn stomme verbazing herkenden veel van deze scholieren geen groenten zoals prei of asperges. Sommigen hadden zelfs nog nooit een verse aardbei geproefd.

 

jamie oliver presenting

 

Ik hoop dat Jamie blijft doen waar hij goed in is. Mensen enthousiast maken voor koken en lekker eten. Want dat is hem zeker gelukt. Alleen al in Engeland werden er 1 miljoen exemplaren van zijn laatste kook boek verkocht. En natuurlijk staat die ook bij mij in de kast. Een verjaarscadeau voor mijn meneer.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit