Veel te warm of hutjemutje

 

Annelies kent Italië op haar duimpje. Zij weet bijvoorbeeld dat het ’s zomers op de Povlakte stikt van de muggen. Maar gelukkig weet ze ook waar we wel naartoe moeten.

 

Er zijn een hoop dingen waar ik op let bij het zoeken van een fijne agriturismo: de inrichting van de kamers, of je er ’s avonds kunt eten en – als het om de zomermaanden gaat – of er een zwembad is. Maar op welke hoogte de accommodatie ligt ten opzichte van zeeniveau, daar had ik nog niet eerder aan gedacht.

 

Toch blijkt dat best een belangrijk punt van aandacht te zijn. Neem Emilia-Romagna, de Noord-Italiaanse regio boven Toscane, die voor een groot deel uit de Povlakte bestaat. Je kunt er heerlijk eten en er zijn prachtige steden als Padua en Ferrara, maar verder is de Povlakte, het woord zegt het al, vooral vlak. Daar wil je dus niet zijn, in de zomer, want vlak betekent ook: heel warm en veel muggen.

 

Nu wordt Emilia-Romagna in het zuiden begrensd door de Apennijnen, en in het oosten door de Adriatische Zee. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke plek voor de zomervakantie, dan is het goed om te weten dat het koeler wordt met elke meter die je hoger gaat of meer naar de kust trekt. Vooral ’s avonds en ’s nachts kan dat zo een paar graden schelen. Vind je het gek dat de Italianen in de zomer massaal óf naar de kust óf naar de bergen trekken?

 

3x hier wil je in de zomer niet zijn

  • In de Povlakte, het gebied rond de rivier de Po in het noorden van Italië: veel te warm.
  • In grote steden als Milaan en Bologna: in augustus, dé vakantiemaand voor de Italianen, zijn veel winkels en restaurants daar gesloten. Ben je toch in de stad? Onder de bogengalerijen vind je beschutting tegen de zon. Of bezoek een kerk, en pak meteen wat cultuur mee. Wat je ook niet moet doen: verkoeling in een fontein zoeken. Dat kan je op een fikse boete komen te staan.
  • Op toeristische trekpleisters als de Cinque Terre. Deze vijf dorpjes aan de Ligurische kust en de wandelpaden die de dorpjes met elkaar verbinden, zijn zo drukbezocht dat de Italiaanse regering het aantal bezoekers wil gaan inperken.

 

3x hier wil je in de zomer wél zijn

  • Aan zee: Italië heeft maar liefst 7600 kilometer kustlijn. Keuze te over dus aan mooie stranden!
  • Bij een meer. Het Gardameer en het Lago Maggiore zijn de bekendste Italiaanse meren, maar heb je al eens aan het Lago di Trasimeno of het Lago di Bracciano gedacht?
  • In de buurt van een ijszaak. Gelukkig is een goede gelateria in Italië nooit ver weg.

 

 

 

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch