Al lang niet meer alleen met carnaval

 

 

Deze koekjes uit de 18e eeuw zijn zo bijzonder door de maïsgriesmeel waarmee je ze maakt. Mjam!

 

Deze typisch Venetiaanse maïsgriesmeelkoekjes danken hun naam aan het gele maïsgriesmeel (gialla in het Italiaans) waarvan ze worden gemaakt. Ze werden oorspronkelijk gialletti en later zaletti genoemd. In de tweede helft van de 18e eeuw werden ze in de carnavalsperiode op straat verkocht door straatventers. De toneelschrijver Carlo Goldoni vermeldde ze al in een van zijn komedies. Tegenwoordig zijn ze, gelukkig voor ons, het hele jaar door verkrijgbaar in de banketbakkerijen.

 
Dit heb je nodig

(voor circa 20 koekjes)

Voorbereiding: 20 minuten

Rusttijd: 1 uur 15 minuten

Bereiding: 15 tot 20 minuten

  • 50 g rozijnen
  • 0,5 dl grappa (of brandewijn)
  • 125 g fijn maïsgriesmeel
  • 125 g tarwebloem
  • 2,5 g instantgist
  • 1 snufje zout
  • 100 g suiker
  • 80 g koude boter
  • 1 heel ei + 1 eidooier
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 mespuntje vanillepoeder

Zo maak je het

Week de rozijnen in de grappa gemengd met een beetje water. Meng het maïsgriesmeel met de bloem, de gist en het zout. Verwerk in een kom of de keukenmachine de suiker en de in blokjes verdeelde koude boter tot een grof mengsel. Voeg het hele ei en de eidooier toe en meng. Voeg het bloemmengsel, de geraspte citroenschil en het vanillepoeder toe aan de boter en kneed het deeg kort.

 

Voeg de geweekte rozijnen toe. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor tot 170 °C. Rol het deeg uit en rol er een worst met een diameter van 3 tot 5 cm van. Snijd de worst in stukken van 7 cm en vorm van elk stuk een ovalen koekje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de koekjes op. Zet nog 15 minuten in de koelkast. Bak de koekjes vervolgens ongeveer 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn als ze net uit de oven komen, maar ze worden harder tijdens het afkoelen.

 
Tip Bewaar de koekjes in een blikken koektrommel, ze zijn dan drie weken houdbaar. Op elk tijdstip van de dag lekker!

 

Eet smakelijk!

 

Dit recept is afkomstig uit:
Recepten uit Venetië, Laura Zavan
Uitgeverij Good Cook €24,95
Fotografie: Grégoire Kalt
Klik hier om het boek te bestellen