Wist je dat je onderkinnen fokt als je op meer kussens slaapt? Volgens Wieke kun je gerust rekenen op één kalkoenenlel per extra kussen.

 

Dekbedden of lappenberg?

 

In onze studietijd waren vriendin Til en ik de eersten met een dekbed. Til had een relatie met een jongen en die had een vader. Op zich niet ongewoon, alles en iedereen heeft een vader. Die man handelde in dekbedvulling. Til ontfutselde hem zakken vol en toen ze de buit binnen had, maakte ze het uit met zijn zoon. We kochten tijk op de markt, want we zouden die dekbedden zelf maken. Alsof er een berg sneeuw lag in de pijpenla waar ik toen woonde. We moesten ze die dag echt afmaken, want eenmaal in de kamer, kon je er niet meer uit. Til wilde een tweepersoons exemplaar, omdat ze die week een man had ontmoet. ‘Een mán Wiek, geen kuiken’, zwijmelde ze. Regeren is vooruitzien, dus naaiden wij jolige tweepersoons hoezen. Til ging voor rood met een papegaai, ik voor geel met palmbomen. Jaren heerlijk onder geslapen. En wat lees ik nu, o gruwel? Dekbedden zijn uit.

 

Van zo’n opgetuigd bed blijft niets over als het echtpaar Biesheuvel erin terechtkomt

 

Een trendwatcher laat Het Nieuwe Bed zien. Een enorme verzameling lappen, plaids en stroken in kleuren die bij elkaar passen, tooit dit bed van de toekomst. Met wel zes kussens. Terwijl je er maar op ééntje ligt. In hotels, waar ze dit geklooi met lappen al langer doen, mikken wij ze altijd van het bed af. Wist u dat je onderkinnen fokt als je op meer kussens slaapt? Reken gerust één kalkoenenlel per extra kussen. Van zo’n opgetuigd bed blijft niets over als het echtpaar Biesheuvel erin terechtkomt. Hoe lang zou je thuis wel niet bezig zijn om die hele berg weer net zo in elkaar te prutsen? Een plattegrond wordt er niet bijgeleverd. U mag het natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik vertik het. Til even gemaild, hoe zij hier tegenwoordig in staat. ‘Zoiets jankt om miljoenen bedmijten’, schrijft ze terug. ‘Die planten zich als gekken voort in een donkere omgeving. Je mág je bed niet eens opmaken van de Gezondheidsraad. Ruim luchten. Wist je dat?’ Nee. Zó blij met dit verbod en met mijn dekbed.

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.

 

witte-balk-met-bol-wieke