Maar dat is toch prachtig?

 

Wacht maar tot je op een ochtend wakker wordt en ze zo bovenop je lakens ziet liggen. Je schrikt je rot, wedden?

 

Natuurlijk gebeurt het niet van de ene op de andere dag, maar ineens valt het je op. Ik hoorde ook wel eens iemand iets zeggen in de trant van ‘They are showing your age’. Jaja, echt. In het Engels. Ik spreek nog wel eens iemand van over de grens ;-).

 

Oude handen dus

 

Op de redactie  heb ik daar flinke discussies over gehad. Kwam er voor de zoveelste keer een foto langs met van die oude handen. Of als er een foto van een oma moest worden gekozen, kreeg ik een foto van iemand die in mijn ogen meer een bet-bet-over-grootmoeder was… ‘Maar Franska, dat is toch ontzettend mooi? Wij vinden dat echt práchtig!’  

 

Zit je dan als hoofdredacteur

 

Geen idee hoe ik uit moest leggen dat ‘jonkies’ dat dan wel kunnen vinden, maar dat je daar als iets oudere heel anders tegenaan kijkt. Ikzelf vind het vooral leuk om te zien hoe de oma’s van nu eruit zien. Oma? Lijkt in de verste verte niet op de oma van vroeger. Rennen je zelfs voorbij op een steil paadje. Of een foto te zien uit 1950 van iemand van nét 30, die je dan rustig 50 schat. Niet dat ik gek ben, natuurlijk weet ik wel dat je ouder wordt. En dat je daar vooral blij mee moet zijn. Maar om er nou meteen als een oma met donker bloemetjesschort en dito jurk in gedekte tinten uit te willen zien – en dan ook nog eens met een grijs knotje… kweenie. Dat is niet helemaal mijn grootste wens, zal ik maar zeggen.

 

 

Al zie ik wel meteen heel modieuze dingen voor me als ik dit zo allemaal opnoem. Dolce & Gabbana bijvoorbeeld. Of Iris Apfel en Linda Rodin, die er helemaal een statement van hebben gemaakt. Yes!

 

Maar hoe leg je dat die jonkies uit, die juist al dat oude – die handen met vlekken en rimpels en dikke aders en gerimpelde nekjes en zo – maar prachtig vinden. Met die vraag liep ik een tijdje rond.

 

Tot ik op het idee kwam om het eens heel beeldend uit te leggen aan de dames van in de twintig of net in de dertig. ’Stel je voor dat morgenochtend de wekker gaat. Je wordt wakker, kijkt om je heen en ziet ineens dat er aan je armen twee van dat soort oude gevlekte, rimpelige handen zitten.’ Zo. Die zat. Dat wilden ze dan ook weer niet natuurlijk. Haha. ‘Kijk, en dat heb ik nou elke dag. Nou jaaa… het begin ervan dan. Want het wordt nog veel erger. Als ik geluk heb.’ Dat voegde ik er wel aan toe natuurlijk.

 

Met andere woorden

 

Iedereen vindt oma’s en oude mensen en de term 50+ en 60+ best leuk, totdat ‘ie zelf een bepaalde leeftijdsgrens gepasseerd is. Dan wil je er niet mee geconfronteerd worden. Tenminste, liever niet op hun eigen foto’s. Maar misschien gaat dit na een bepaalde leeftijd ook wel weer over. Daar kan ik dus nu nog niet over meepraten.

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.