Over verbouwen
Breek me de ‘jeweetwel’ niet open, dacht ik, toen ik dit verhaal van Madeleen hoorde. Zó herkenbaar.
Wij zitten middenin een grote verbouwing. Dat wil zeggen, we zijn al een paar maanden bezig, dus volgens de oorspronkelijke planning zouden we nu zo’n beetje halverwege moeten zijn. Is er iemand (of kent er iemand iemand) die een verbouwing volgens planning en binnen budget weet te volbrengen? En bij wie een verbouwing niet in een vechtscheiding (met partner en/of aannemer) uitmondt en die en passant ook nog een paar kinderen dagelijks de schijf van vijf voor weet te zetten? Reacties welkom, ik verwacht een oorverdovende stilte in m’n mailbox, maar ik laat me graag verrassen.
Intussen zitten wij hier met Ik-Vertrek-achtige taferelen, inclusief bijbehorende taalbarrière. Zelfs de Nederlandse bouwvakkers versta ik niet, en als ik ze wel versta, begrijp ik ze niet. Zij mij ook niet, trouwens, en elkaar volgens mij ook niet. Of is het normaal dat alle leidingen van de vloerverwarming vertrekken vanuit de hoek van de keuken waar ook de koelkast gepland staat? “Neuhhh, die koelkast komt maar tot hier, mevrouw… 60 centim… [houdt rolmaat erbij] nou ja, oké, iets verder, maar dat maakt niet uit hoor, mevrouw. U wilt toch geen koude voeten in de keuken?” Nee, onze keuken heeft straks lekker warme pootjes.
Oké, even wat dingen waar we zoal tegenaanlopen en waar we een volgende keer (die hopelijk nooit meer komt) rekening mee moeten houden:
- Alles heeft een levertijd. Zelfs op offertes moet je soms weken wachten, en dan moet het eigenlijke wachten dus nog beginnen.
- Als iets geen levertijd heeft maar uit voorraad leverbaar -én niet spuuglelijk- is, dan treedt Murphy’s Law in werking en is het uitverkocht/niet genoeg/waren ze vergeten het artikel van de site te halen en is het demomodel (dat je anders extra voordelig mee zou mogen nemen) beschadigd.
- Prijzen die aannemers noemen zijn niet alleen ex btw, maar ook ex montage en ex bevestigingsmaterialen en ex bouwverzekering en ex opslag en ex transportkosten en ex weet-ik-veel, maar ga uit van minstens keer twee.
- De bouwvakkers die jouw huis energieneutraal aan het maken zijn, gebruiken zoveel stroom voor hun kacheltjes en bouwlampen dat geen zonnepaneel of warmtepomp dat ooit nog kan terugverdienen.
- Aannemers en bouwvakkers hebben zelf ook een smaak, en die komt niet per se overeen met die van jou/de architect.
Wie zelf ooit verbouwd heeft kan dit lijstje met valkuilen vast aanvullen. Wij hebben nog meer dan een halve verbouwing te gaan, dus ik houd me aanbevolen.
Door Madeleen Driessen