Gewoon verkopen die handel!

 

Leuk artikel vanochtend in het AD: ‘Spullen verkopen via Facebook is hot’. Marktplaats kennen we allemaal, maar Facebook schijnt een serieuze concurrent geworden te zijn voor het verkopen van tweedehands spullen. Omdat het vertrouwder voelt als je iemands profiel kunt zien, schijnt een belangrijke reden te zijn.

 

Ik snap dat wel. Sterker nog, ik ben al jaren lid van allerlei FB-verkoop- én weggeefgroepen. Zoals Buurt Bazaar, waarin zo’n 450 bewoners van de Pijp hun overtollige huisraad weggeven of voor een zacht prijsje aanbieden. Gisteren nog kwam een vrouw een klamboe bij me ophalen, die al zeker tien jaar lag te wachten om opgehangen te worden. Nooit gedaan, want ik heb helemaal geen muggen… Ook als er ergens iets moois bij het grof vuil staat, maken we elkaar daar op attent.

 

Dol ben ik ook op Amsterdam Yard Sale, met maar liefst 32.000 leden, voor kleding en schoenen in de categorie miskopen. Toen ik een keer (ooit) flink was afgevallen, heb ik daar zo’n beetje al mijn te grote kleren aan de vrouw gebracht. En o ja, mijn collectie te kleine schoenen die al jaren stof stond te vangen. Van het geld dat ik daarmee verdiende, kon ik toen serieus een ticket naar de VS betalen.

 

Wat ik bovendien een groot voordeel vind van buurt- of dorps- of stadsgroepen is dat het opgehaald wordt. En meestal al snel. Niet zelden zet ik er iets op en is het dezelfde dag/avond al weg. Vaak maak ik ook nog een gezellig praatje en kom je elkaar daarna regelmatig op straat tegen. Zo kwam ik al aan mijn hulp, de hondenuitlaatservice en een huisschilder. Een netwerk opbouwen is precies het idee van social media toch?

 

In het AD lees ik dat er inmiddels honderden verkoopgroepen zijn in het hele land, die samen zo’n 2,3 miljoen leden tellen. En ze worden in het leven geroepen door FB-gebruikers zelf, niet door commerciële organisaties die er aan willen verdienen. Marktplaats Zonder Regels is de de grootste met ruim 134.000 leden.

 

Benieuwd geworden of er bij jou in de buurt ook van die groepen zijn? Kijk eens op FB onder ‘Ik geef weg’, ‘vraag en aanbod’, ‘te koop aangeboden’. En als het niet lukt om iets te verkopen, zijn er natuurlijk altijd nog de kringloopwinkels.

 

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs