Is magnesium wel het tovermiddel tegen overgangsklachten?

irene

 

Had ik tot voor kort bijna nergens last van, inmiddels ben ik drieënvijftig-en-een-half en komen de overgangsverschijnselen toch echt genadeloos om de hoek kijken. You name it, ik heb het…

 

 

 

Stemmingswisselingen, rusteloze benen, spierkrampen, nachtzweten, opvliegers en de zogenaamde brainfog. Dan ben ik iets aan het vertellen en dan kan ik met geen mogelijkheid op het woord komen dat ik wil zeggen. Of ik weet opeens niet meer wat de naam van mijn buurvrouw is naast wie ik al twintig jaar woon.

 

Maar het vervelendste is toch wel dat ik tegenwoordig zo’n tig keer per nacht wakker word. Geen idee hoe dat komt, maar een nachtje ongestoord slapen is er niet meer bij. Soms zweef ik van vermoeidheid door de dag en verlang ik rond elf uur in de ochtend al naar een lekker middagdutje. Maar als ik dan ’s avonds vroeg naar bed ga, dan slaap ik tot een uur of één en word ik daarna om de haverklap wakker, soms zelfs om de tien minuten. Zeer vermoeiend allemaal.

 

Als ik de damesbladen mag geloven is magnesium de oplossing voor al mijn klachten. Maar als ik dan bij de voordeeldrogist sta zie ik wel tig verschillende soorten en krijg ik acuut last van keuzestress. Het is verkrijgbaar met vitamine C, als bruistablet, als kauwtablet, forte, multi of compleet. Ik heb dus werkelijk geen idee welke variant ik moet kopen. En dan zijn er ook nog bijwerkingen als je er te veel van neemt of als je het in combinatie met bepaalde soorten medicatie slikt. En met mijn verkeerd werkende schildklier ben ik er niet zo happig op dat de boel ontregeld raakt. Ik heb al genoeg aan mezelf zonder dat mijn schildklier weer op hol slaat.

 

Ik vraag me dus af of ik me door magnesium te slikken werkelijk beter zal voelen en eindelijk weer door zou kunnen slapen. Of moet ik gewoon (nog) beter op mijn voeding letten en meer pure chocolade, avocado’s en bananen eten? Want is een magnesiumsupplement wel echt het tovermiddel tegen overgangsklachten?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit