is jouw relatie coronaproof?

‘En hoe gaat het met jullie?’ vraagt mijn zusje. ‘Want jullie zitten toch ook maar de hele dag samen thuis.’

 

Ik zeg dat het goed gaat. Want wij zijn a. heel goed in cocoonen en b. heel goed in ruziemaken waardoor de lucht altijd geklaard wordt als er al eens te veel wolken zouden samenpakken. En wat we de hele dag zoal doen thuis, behalve werken en de hond uitlaten en zo? Mijn man heeft inmiddels de ezelsoren in Otto Lenghi’s laatste twee kookbijbels gekookt en ik ben heel erg aan de brei.

 

‘Wat wil je nog meer?’ vraagt mijn zusje. ‘Hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen?’

 

Lang niet iedereen, inderdaad. Want deze week kreeg ik een onderzoek in handen van het scheidingsplatform Uitelkaar.nl, waaruit blijkt dat één op de drie relaties niet coronaproof zou zijn. 1894 Nederlanders deden hieraan mee en bijna vijftig procent van de respondenten geeft toe er de afgelopen maanden weleens stiekem over gedacht te hebben om bij zijn of haar partner weg te gaan. Twaalf procent zegt hier zelfs maandelijks over te tobben en 42 procent mist spanning en romantiek binnen de relatie.

 

Wat er zoal voor nodig is om niet in de categorie ‘niet coronaproof’ te eindigen? Volgens genoemd onderzoek moet je je gewaardeerd voelen door je partner – een open deur van jewelste wat mij betreft want stel je voor dat dit niet zo is? – en een klik hebben in de slaapkamer. Wat die tweede voorwaarde betreft moest ik meteen aan mijn wijze moeder denken. ‘Je hebt de juiste te pakken als die er ook voor je is als je ziek wordt. Want het kan in het leven nu eenmaal niet alle dagen feest zijn.’ Toen ze ziek werd was mijn vader niet bij haar weg te slaan. Mijn moeder had de juiste te pakken namelijk. Dus voor iedereen die de slaapkamer wegens coronakopzorgen liever even helemaal mijdt:

 

Het kan in het leven nu eenmaal niet alle dagen feest zijn.

 
Om iedereen die twijfelt of een scheiding overweegt te voorzien van tips op zowel praktisch als emotioneel vlak schreven Birgit Vandermeulen en Erwin Wijman het boek ‘​Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had’​. Zij gaan in het boek, dat volgende week verschijnt, ook uitgebreid in op de twijfelfase die voorafgaat aan elke scheiding én niet-scheiding.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans