‘Is het verkeerd om mijn mans vriendschap te beïnvloeden?’

 

Maria (45) is zestien jaar samen met Dirk (47). Samen hebben zij twee kinderen, een gelukkig gezin.

 

Een doorn in het oog van Maria is Carla (46), een oude vriendin van Dirk die iets te veel tijd van hem opeist. In elk geval wat Maria betreft.

 

‘Dirk is een echte lieverd. Iemand met wie het bijna onmogelijk is om ruzie te maken. Zo is hij altijd al geweest en dat is ook één van zijn vele eigenschappen waar ik op viel. Zelf kan ik best wel temperamentvol zijn, iets wat door de jaren heen — gelukkig — is geminderd. Ik vond ons daarom altijd een heel gebalanceerd koppel: hij wist mij in toom te houden, en ik kon hem wat gepassioneerder maken.

 

Onze relatie heeft nooit voor echte problemen gestaan. Allebei zijn we heel trouw en ontzettend blij met elkaar. Er is dan ook geen haar op m’n hoofd die eraan denkt dat Dirk een scheve schaats zou rijden. Onzeker daarover ben ik nooit geweest en hij twijfelt ook niet aan mijn liefde. Er is één doorn in het oog en dat is Carla. Een vriendin van hem die hij sinds een bijbaan in zijn studententijd kent. Zij gaat al langer mee dan ik dus, zou je kunnen zeggen. En dat is ook precies hoe zij het ziet.

 

Carla heeft wat minder geluk gehad in de liefde dan wij, en is altijd nog alleenstaand. Dat vind ik vervelend voor haar, maar ik vind het nog vervelender dat zij zo aan Dirk hangt. Zeker sinds ze twee jaar geleden naar onze woonplaats is verhuisd. Eigenlijk is het toen van kwaad tot erger gegaan. Dirk heeft haar geholpen met verhuizen, ze is vaak genoeg uitgenodigd om bij ons te komen eten, maar ik vind het nu genoeg geweest.

 

Steeds vaker komt ze onaangekondigd langs. Gaat ze er blind van uit dat ze altijd welkom is, dat ze altijd mag blijven eten en dat onze weekendplannen zo voor haar omgegooid kunnen worden. Zoals ik al zei is Dirk lief, te lief om ‘nee’ tegen haar te zeggen.

 

Vorig weekend barstte de bom. Na een heel drukke week werken (ik werk in het ziekenhuis en dat is erg pittig in deze tijden) keek ik zó uit naar de vrijdagavond die Dirk en ik voor ons tweeën hadden. Totdat Carla belde. Haar stoppen waren doorgeslagen, of Dirk kon komen helpen. Dirk zei tegen haar dat hij niet kon, want hij had afgesproken met mij, en we hadden elkaar al zo weinig gezien. Maar dat accepteerde Carla niet. Ze bleef doordrammen en zei dat het écht belangrijk was dat hij kwam.

 

Ik heb de telefoon uit zijn handen gegrist en gezegd dat Dirk niet kon komen. Dat ze zelf maar eens een man moest zoeken om dit soort klusjes te doen, want dat deze al bezet was. Hij is van mij! Daarna heb ik opgehangen. Dirk vond mijn reactie volledig overtrokken, maar ik ben er echt klaar mee. Ik weet dat zij al lang een vriendin van hem is, maar deze claimende vriendschap is toch niet normaal meer? Of ben ik nou gek?’

 

Maria haar naam is gefingeerd, echte naam bekend bij de redactie.

Zit jij ook in een dilemma waar je niet uitkomt? Mail je verhaal naar info@franska.nl