Is er iemand schuldig aan dit waardeloze voorjaar?

 

Wat hebben we geklaagd over dit, inderdaad, waardeloze koude voorjaar. Gelukkig zijn zomerse temperaturen aanstaande. Stel dat wijzelf de baas waren over regen en zonneschijn? Spoileralert: het wordt een zooitje.

 

 

Nederland leed onder corona en het geklaag en het vingerwijzen was niet van de lucht. Nederland leed dit jaar onder het koude voorjaar en ook nu klaagde iedereen. Maar niemand die de schuld kreeg. Ik stel mij voor, hoe het zou zijn als we wel eigen baas waren over regen en zonneschijn?

 

Politieke zonneschijn
Elke politieke partij zou zijn eigen variant promoten voor zijn eigen doelgroep. De VVD kiest voor een stralend blauwe hemel boven de villawijken van ’t Gooi, zodat hun kiezers lekker een flesje rosé kunnen wegtikken aan hun privézwembad. D’66 en de PVDA hebben vooral veel aanhang in de Vinexlocaties, dus die gunnen de bewoners aldaar juist de zomerse dagen. Groen Links wil minder zon, omdat dit getuigt van een beperkte opwarming van de aarde. CDA wil alleen op zondag mooi weer, maar de rest van de week wisselend bewolkt voor hun vaak agrarische achterban. De BoerBurgerbeweging pleit elk seizoen vooral voor een groeizaam temperatuurtje, zodat de akkergewassen de grond uit schieten.

 

‘Hoe overleef ik het slechte weer in Nederland’, survival-gids voor de buitenlandse toerist

 

Anti-hittegolf motie
In de Jongerenpartij Volt valt daarentegen in het verkiezingsprogramma te lezen dat zij goed festivalweer willen. Terwijl 50+ voortdurend moties indient tegen grote hittegolven, omdat dan hun achterban dreigt te bezwijken onder de hoge temperaturen. Slecht weer? Daar zitten moslims achter, suggereert de PVV. Denk wil geen donkere wolken aan de hemel, omdat dit wijst op het slavernijverleden van hun achterban. En FVD? Die reageert alleen bij extreme weersomstandigheden en wil dat Nederland zijn grenzen sluit voor inkomende depressies.

 

Niet de weermannen presenteren dan het dagelijks weeroverzicht, maar politiek commentatoren. Immers, het weer is dat geen klimatologisch verschijnsel, maar een politiek compromis. Dit heeft weer tot gevolg dat elke dag een bevolkingsgroep zich achtergesteld voelt, die dan op het Malieveld gaan protesteren. Zij worden toegesproken door een Willem Engel-variant, die een meteorologisch complot suggereert en het KNMI van fakenieuws beschuldigt.

Wat een zooitje zou het worden.
Gelukkig volgt ook na het meest koude voorjaar sinds mensenheugenis gewoon weer zonneschijn. Waarmee meteen wordt bewezen dat we niet overal Pieter Omtzigt voor nodig hebben.

 

Door: Redactie Falder