Twee meisjes van 14

 

 

De veertienjarige dochter van Rixt en die van haar schoonzus zijn dikke vriendinnen. De nichtjes zitten zelfs bij elkaar in de klas. Maar dan gebeurt er iets dat de familieverhoudingen behoorlijk op z’n kop zet.

 

 

‘Mijn dochter Anouk en haar nichtje Maya zijn als vier handen op een buik. Ze zijn niet alleen familie, maar ook elkaars beste vriendinnen. Maya voelt bijna als mijn eigen dochter. Ze logeert vaak bij ons en gaat met ons mee op vakantie. En andersom is Anouk ook vaak bij mijn schoonzusje te vinden. Ons contact is heel goed. Tot een paar weken geleden.

 

Toen belde mijn schoonzusje omdat ze direct iets met me wilde bespreken. Ze zei dat ze het heel vervelend vond, ze had net Anouk en Maya met een joint bij haar in de tuin betrapt. Ik schrok heel erg van wat ze zei. De meisjes zijn pas veertien. Hoe komen ze aan een joint? Maar het verhaal werd nog erger. 

 

Mijn schoonzus had de meisjes meteen aan de tand gevoeld door te vragen wie die dingen had gekocht. Maya wees meteen naar Anouk. Huilend vertelde Maya hoe Anouk de joint via iemand van school had gekocht. En dat Anouk haar heel erg onder druk had gezet om dat ding samen daar in de tuin te roken te roken omdat Maya die middag alleen thuis was. 

 

Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn schoonzus zei ook dat ze heel erg teleurgesteld was in het gedrag van mijn dochter en dat ze haar direct naar huis heeft gestuurd en dat ze voorlopig niet meer terug hoefde te komen. 

 

Ongeduldig wachtte ik tot Anouk thuiskwam. Toen ze haar fiets in de achtertuin zette liep ik meteen boos naar haar toe om te vragen wat er aan de hand was. Voor ik ook maar iets kon zeggen barstte ze in tranen uit. Dat ze heus wel wist dat haar tante mij inmiddels had gebeld maar dat het verhaal van Maya helemaal niet klopte. Dat Maya gewoon keihard had zitten liegen en haar beschuldigde van iets dat ze helemaal niet gedaan had.

 

‘Kijk maar mam. Dit zijn de appjes waarin staat dat ze de joint heeft en dat haar moeder niet thuis zou zijn. Of ik het toch wel durfde om mee te roken of was ik daar te soft voor?’ Op haar telefoon stonden inderdaad berichten van Maya. Anouk zei ook dat Maya wel zo slim was om deze berichten van haar telefoon te verwijderen zodat haar moeder ze niet zou ontdekken. 

 

Waarom beschuldigt mijn schoonzus mijn dochter en gaat ze er klakkeloos van uit dat haar eigen kind niets gedaan heeft? Op hoge poten heb ik haar teruggebeld. Maar toen ik mijn schoonzus vertelde wat voor app-berichtjes ik gevonden had, zei ze ijskoud dat ze zich totaal niet herkende in dat beeld van haar dochter. Want dan had ze toch zeker iets op de telefoon van Maya gevonden? 

 

Woest was ik en ik ben meteen naar het huis van m’n schoonzus gereden, met de telefoon van Anouk. Daar heb ik haar geconfronteerd met de appjes die Maya aan mijn dochter gestuurd had. Maya zat stil en timide in een hoekje te luisteren.  

 

Uiteindelijk heeft m’n schoonzus wel haar excuses aan Anouk aangeboden, maar ik zit met een heel nare smaak door deze hele situatie. De vriendschap tussen de nichtjes is inmiddels aardig bekoeld. En ik weet me eerlijk gezegd geen houding meer te geven naar m’n schoonzus. Natuurlijk kun je je vergissen. Maar om niet eerst uit te zoeken hoe de vork in de steel zit en meteen een meisje van veertien zo vals te beschuldigen, dat gaat me echt te ver.’