Is de moord op de Zweedse premier Palme dan toch opgelost?

 

Het klinkt misschien een beetje luguber, maar ik hou van mysteries. Samenzweringstheorieën, onopgeloste moorden, verdwijningen… Ik kan er uren over lezen.

 

En dat doe ik dan ook, vaak op het medium Reddit, waar het forum dat ik bezoek ruim 1 miljoen leden heeft — dus de enige met deze rare hobby ben ik absoluut niet. En de highlight van de dag is dan natuurlijk wanneer er schot in een bepaalde zaak zit. Dus je kan je voorstellen dat dit een goede week is voor deze mysterie-liefhebber: een gigantische doorbrak in de zaak van Maddie McCann, en nu lijkt er ook uitsluitsel te zijn in een andere zaak.

 

De Zweedse premier Olof Palme: 34 jaar geleden werd hij om het leven gebracht en er was nooit een schuldige aangewezen. Tot vandaag, want op een persconferentie die net heeft plaatsgevonden wees hoofdaanklager Krister Petersson niet alleen een moordwapen, maar ook een moordenaar aan.

 

Even terug naar 1986. Op 28 februari loopt Palme een bioscoop uit, na naar de film te zijn geweest met zijn vrouw Lisbet. Hij wordt bij zijn schouder gegrepen en in zijn rug geschoten en drie kwartier later officieel doodverklaard in het ziekenhuis.

 

In 34 jaar hebben 130 (!) mensen zijn moord bekend. Eén keer is er daadwerkelijk iemand gearresteerd, maar die is weer vrijgelaten. Ik zat er klaar voor hoor; was de uiteindelijke moordenaar één van de eerdere verdachten?

 

En het verlossende antwoord is… Ja. Stig Engström wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Palme. Wie deze Engström is? Hij werkte in 1986 als grafisch ontwerper bij de verzekeringsmaatschappij Skandia. Hij was destijds ook al in beeld, als getuige. De toen 52-jarige kwam op de desbetreffende avond naar eigen zeggen af op een luide knal.

 

Daarna was hij regelmatig te gast in tv-programma’s waarin hij kritiek uitte op de Zweedse politie. Hij vond het niet in orde hoe zij deze zaak leidde. Door zijn vele tv-optredens werd hij uiteindelijk niet als een betrouwbare getuige, maar als verdachte gezien… En volledig terecht, blijkt. Nou hoor je wel vaker dat daders zich op de een of andere manier met het speurwerk willen mengen, maar dit is wel erg opvallend.

 

De enige — en behoorlijk grote — tegenvaller is dat we aan dit hele nieuws precies niks hebben. Want die Stig Engström, die is dus allang hartstikke dood. Hij pleegde in 2000 zelfmoord.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer