Omdenken in de opvoeding

 

Soms brengt de postbode heel leuke dingen naar de redactie. Van de week lag het boekje Omdenken in de opvoeding, van Berthold Gunster op de mat.

 

Berthold is de bedenker van het Omdenken en heeft al een paar bestsellers op zijn naam staan. Voor het geval je nog nooit van Omdenken gehoord hebt: het betekent ‘denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid’.

 

Had ik dat nou maar een paar jaar eerder geweten, dacht ik toen ik het las. Want tjonge wat heb ik soms een strijd gevoerd met mijn kindertjes. Recalcitrant tot en met waren ze. Als ik iets verbood, wilden ze het juist maar al te graag.

 

Straffen, belonen, pappen en nathouden. De hele opvoedtrukendoos probeerde ik uit hoor, maar soms hielp werkelijk helemaal niks. Waren mijn verwachtingen dan soms te hoog of hadden die twee van mij er gewoonweg geen zin in?

 

Toen ze klein waren had ik te maken met kleine flutprobleempjes. Bord niet leegeten, speelgoed niet opruimen enzovoort. Maar later werden het echte puberproblemen. En laten we eerlijk zijn, je krijgt er geen gebruiksaanwijzing bij als ze worden geboren.

 

Daarom vind ik het boekje Omdenken in de opvoeding ook zo leuk. Het dwingt je om op een andere manier naar een situatie te kijken. Vaak met meer lucht en humor, waardoor het allemaal een beetje lichter wordt. Scheelt stukken!

 

Berthold vindt lastig gedrag ‘niets anders dan ruwe energie, ongestold verlangen, een behoefte die kinderen op een stuntelige manier proberen vorm te geven’. Want, zo zegt hij: ‘Als je kind nooit naar je luistert, wordt het tijd dat je naar je kind gaat luisteren.’

 

Nu is het niet zo dat dit boekje al je opvoedvragen beantwoordt. Het is tenslotte geen Haarlemmerolie. Maar door af en toe anders naar een situatie te kijken zie je soms zomaar opeens de oplossing.  En dat is precies wat het Omdenken inhoudt.

 

Wil je hier meer over weten, kijk dan hier of koop het boekje Omdenken in de opvoeding voor € 4,99 bij de boekhandel.

 

En weet je, die andere moeders doen ook maar wat.

 

 

Omdenken in opvoeding verschijnt 12 november 2019.
Auteur: Berthold Gunster
€ 4,99 | 64 pagina’s met illustraties | paperback | ISBN: 9789400511965

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit