Ik ben niet gek, ik zit in de overgang

 

Wil ik van de week een collega iets vragen, kan ik me toch met geen mogelijkheid meer herinneren hoe ze heet… Erg hè?!

 

Dat overkomt me de laatste maanden steeds vaker. Ik vergeet dingen, namen. Hele gesprekken soms. Thuis worden ze er helemaal horendol van.

 

Blijkbaar vraag ik zo’n zeven keer per dag wie er mee-eet. Vandaag kon ik niet meer op de naam komen van het bedrijf waar mijn man werkt. En soms weet ik middenin een gesprek niet meer wat ik eigenlijk wilde zeggen. Dan slaat de schrik me om mijn hart. Ik word toch niet gek?

 

Iedere dag hang ik een to-do-lijstje aan mijn koffiezetapparaat. Dat is het eerste dat ik zie in de ochtend, zodat ik zeker weet dat ik niets vergeet. Want het zal me niet gebeuren dat ik vergeet dat ik met vriendin B. naar de bios zou gaan en gewoon niet op kom dagen omdat ik echt niet meer weet dat we hebben afgesproken.

 

Of dat ik met mijn agenda naar buiten loop als ik de hond uit ga laten. Terwijl ik natuurlijk de huissleutel mee moet nemen. Of dat ik mijn puber ’s avonds uit mijn werk in Amsterdam op moet pikken en dat dus niet doe. Het kan me dus echt gebeuren dat ik erachter kom dat ik iets vergeet, maar WAT? Sorry. Sorry! Sorry! Zo erg!

 

Gelukkig zei mijn huisarts dat ik geen last heb van beginnende dementie. Ik zit gewoon in de overgang. Dan gebeuren er nu eenmaal rare dingen. Dat je last krijgt van warrigheid in je hoofd bijvoorbeeld. De zogenaamde brain fog. Niet omdat je teveel gedronken hebt, maar door de verandering van je hormoonspiegel. Pfff, gelukkig is daar wat aan te doen.

 

Lees deze 5 tips maar even.

  • Eet gezond. Vooral noten, vette vis en fruit.
  • Ga lekker bewegen, want dat stimuleert de doorbloeding van je hersenen, waardoor ze beter werken.
  • Drink minder of helemaal geen alcohol meer. (Dat vind ik wel een beetje jammer…)  Alcohol maakt het vergeetachtig zijn alleen maar erger.
  • Probeer lekker te slapen. Is overal goed voor.
  • Neem minder hooi op je vork. Je kan nu eenmaal minder hebben in deze periode van je leven.

 

Nou, ik mag dus meer luieren. Heerlijk. Is die overgang ook nog ergens goed voor!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit