#Baarmoeder­verhalen

 

Dat de vrouwelijke cyclus van jong meisje tot oude dame volgens een vast patroon loopt is lang niet altijd het geval.

 

Weet je nog dat je voor het eerst ongesteld werd? Ik was een brugpiepertje en het gebeurde op 1 april. Geen grapje. Nu hoorde ik ook bij de club in de klas die iedere maand “rode sokken” droeg zoals we dat noemden.

 

Later werd ik binnen de kortste keren zwanger. Twee keer zelfs. Zomaar, zonder problemen. Een enorm cadeau, want om mij heen zag ik vriendinnen die een ware strijd met hun lichaam leverden. Zwangerschappen die pas na een lang en pijnlijk IUI-traject tot stand kwamen, vrouwen die tot vier keer toe een miskraam hadden. Eentje had zelfs op haar drieëndertigste al baarmoederhalskanker en overleefde dat ternauwernood. En een dierbare vriendin die de leukste moeder ooit zou zijn geweest, maar nooit een kind zou krijgen.

 

Daarna volgden de opvliegers, burn-outs door hormoonwisselingen en het niet meer herkennen van je eigen lijf door die freaking overgang. Zo heeft elke vrouw wel haar verhalen en we moeten er maar mee dealen.

 

Vandaar dat Libresse is gestart met de #Baarmoederverhalen. Want het delen van deze verhalen helpt. Hoe fijn is het om met anderen je ervaringen te delen die voelen als een taboe, omdat je daar nu eenmaal niet over praat. Regisseur, schrijver en producer Nisha Ganatra, die eerder een Golden Globe won en genomineerd werd voor een Emmy, heeft een prachtig filmpje gemaakt over deze baarmoederverhalen. Je herkent er vast iets van. Misschien heb jij ook een eigen verhaal dat je wil delen? Dat kan via deze link.

 

 

Want dan kom je erachter dat je echt niet de enige bent die te maken heeft met het ongemak van de menopauze, endometriose, baarmoederhalskanker, (on)bewuste kinderloosheid of de soms zware weg naar een zwangerschap. Wist je dat een op de vier zwangerschappen in een miskraam eindigt, dat een op de tien vrouwen last heeft van endometriose en dat meer dan de helft van de vrouwen die bewust kinderloos zijn zich niet begrepen voelt?

 

Zo zie je maar, alle vrouwen hebben hun eigen bijzondere verhaal over hun eigen cyclus. Iets dat zo gewoon lijkt maar uiteindelijk voor iedere vrouw uniek is.  

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit