in memoriam

 

In memoriam: deze mensen zijn ons in 2017 helaas ontvallen

 

Een nieuw jaar betekent ook afscheid nemen van een oud jaar. En in 2017 hebben we helaas al veel afscheid moeten nemen.

 

Want bijzondere mensen zijn dit jaar overleden en het is daarom mooi om bij hen extra stil te staan.

 

In memoriam

Zo missen we ‘grande dame’ Adèle Bloemendaal, die 84 jaar werd en op 21 januari dit jaar overleed. Ze was een geliefd comédienne en zangeres. Vooral haar carnavalshits ‘Wat heb je gedaan, Daan?’, ‘Hallelujah kameraden’ en ‘Een lijster in de la’ zullen niet snel vergeten worden.

 

Ook ging Sandra Reemer dit jaar heen: ze werd 66 jaar en overleed op 6 juni. Ze presenteerde vanaf de jaren 80 verschillende televisieprogramma’s, maar is vooral bekend als zangeres. Ze vormde jarenlang de andere helft van het succesvolle duo Sandra & Andres met Dries Holten. Daarnaast vertegenwoordigde ze ons land maar liefst drie keer bij het Eurovisie Songfestival; de laatste keer in 1979 onder de naam Xandra met het lied Colorado.

 

Op 5 oktober 2017 nam heel Nederland – maar vooral Amsterdam – afscheid van de loyale burgemeester Eberhard van der Laan die 7 jaar lang de burgemeester van onze hoofdstad was. Eberhard overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij liet zijn vrouw en vijf kinderen achter.

 

Op 12 oktober werd het lichaam gevonden van de vermiste Anne Faber. Het meisje dat gewoon een rondje fietste, maar door het brute geweld van een vreemde nooit meer thuiskwam, hield heel Nederland wekenlang in haar greep. Anne werd 25 jaar

 

Andere bekende namen die ons dit jaar zijn ontvallen:

 

 •     Jan Kruis (8 juni 1933 – 19 januari 2017) was een Nederlands striptekenaar en is vooral bekend door zijn strip Jan, Jans en de kinderen.
 •     Letty Kosterman (17 maart 1935 – 5 februari 2017) was een Nederlands presentatrice en schrijfster.
 •     Piet Keizer (14 juni 1943 – 10 februari 2017) was een Nederlands profvoetballer en vele mannen keken graag naar zijn kunsten op het veld.
 •     Dick Bruna was een Nederlandse – maar wereldberoemde – tekenaar en schrijver van boeken. We kennen hem natuurlijk allemaal van Nijntje. Hij werd 89 jaar.
 •    Chuck Berry (18 oktober 1926 – 18 maart 201) was een Amerikaanse gitarist en zanger, maar hij was wereldwijd bekend. Berry wordt beschouwd als de belangrijkste tekstschrijver van het rock-’n-rolltijdperk.
 •     Hugh Hefner (9 april 1926 – 27 september 2017) was dé enige echte oprichter van het erotische blad Playboy. Hij had in zijn leven veel, veel vriendinnen.
 •     Hansje Bunschoten was een Nederlandse zwemster, sportverslaggeefster en presentatrice. Ze overleed op 59-jarige leeftijd aan kanker.
 • Op 23 april overleed op 73-jarige leeftijd Chriet Titulaer. Hij was een Nederlands sterrenkundige, televisiepresentator een populaire, wetenschappelijke, schrijver. Hij bedacht bekende programma’s als TROS Wondere Wereld,
 •  Op 5 november stierf zanger Robert Knight, vooral bekend van de hit Everlastig Love. Hij werd 72 jaar.
 •     Op 6 december dit jaar overleed de Franse zanger Johnny Hallyday op 74-jarige leeftijd. Johnny wordt ook wel ‘de Franse Elvis Presley’ genoemd.
 • Eergisteren overleed op 48-jarige leeftijd onverwacht radio- en televisiepresentator Joost Karhof. Hij werd op Tweede Kerstdag 2017 thuis onwel en overleed onderweg naar het ziekenhuis. Hij presenteerde Nieuwsuur en Nieuws en Co en een tijd lang presenteerde hij op de maandag ook De Wereld Draait Door. Hij presenteerde op Eerste Kerstdag nog enthousiast in een foute kersttrui een uitzending. Het bleek zijn laatste te zijn. Hij laat zijn vrouw en twee stiefdochters achter. 

Wij branden een kaarsje extra rond de jaarwisseling, voor deze sterren. Opdat we hen allen nooit zullen vergeten.

 

 

Door Redactie Franska