In déze Nederlandse stad praten ze het mooist

 

Kom je uit het noorden van het land en ga je eens naar het zuiden of vice versa, tja, dan wil het weleens gebeuren dat je mensen niet goed verstaat. 

 

Al die accenten en dialecten in Nederland… Onze eigen taal klinkt op geen twee straathoeken hetzelfde. Plat Amsterdams, Haags, Grunnegs – we kunnen er wat van allemaal. En dat in zo’n relatief klein land. Soms hebben we echt moeite om een ander te begrijpen, ook al spreken we wel degelijk dezelfde taal. Bijzonder. En merk je zelf ook altijd dat je al gauw meedoet met het accent van de omgeving waarin je je bevindt? Je neemt ‘het taaltje’ zo over. Zo praat je misschien zelf wel anders wanneer je thuis bent in je ouderlijk dorp dan wanneer je in de stad bent. Accenten komen en gaan.

 

Nu is onderzocht waar we het fijnst praten, en wat blijkt? De meeste mensen vinden dat het accent in Maastricht, Groningen en Den Bosch het fijnst is om naar te luisteren. Leuk dus voor iedereen die daar woont: praat vooral verder. Hoe het komt dat die accenten favoriet zijn? Ze doen ons een beetje denken aan vakantie. Juist dat vakantiegevoel geeft een blij gevoel, waardoor we dat dialect al gauw aangenaam vinden. 

 

En wat we minder gezellig vinden klinken? Onderaan de lijst staan de accenten uit Lelystad en Middelburg. Misschien dan toch maar eens naar het zuiden van het land, om wat op te steken van al die Limburgers in Maastreg? Of voor een Bossche Bol naar Den Bosch? Of juist naar het hoge noorden voor de Martinitoren en het Groninger Museum? Genoeg redenen voor een leuk weekendje weg, ha.

 

 

Door redactie Franska.nl