Ikigai of de schone kunst van leven in Japan

 

Zinvol leven. Dat roepen we wel, maar hoeveel van ons kunnen daar ook echt invulling aan geven?  Op mijn “studiereis” deze week naar Japan heb ik veel gezien en leren begrijpen.

 

 

Zinvol leven zit hier diep in de cultuur. Iets doen voor een ander wordt niet gezien als een verplichting, maar juist als iets dat vreugde schenkt. In Japan worden mensen oud, de levensverwachting is hoger dan bij ons. De vergrijzing loopt ver op ons voor en tel daarbij dat mensen in Japan ook veel ouder worden, dan begrijp je dat de zorg ook toeneemt. En dat wil ik je uitleggen. Gezond oud worden is belangrijk. Naast bewegen en onderdeel uit blijven maken van de maatschappij, speelt eten daarbij een belangrijke rol. 

 

Ishoku dogen betekent zoiets als ‘voeding en medicijnen komen van dezelfde bron’. Kort door de bocht: als je goed eet heb je geen medicijnen nodig. De relatie tussen gezonde darmen en gezondheid is daarbij elementair. En om die darmen gezond te houden wordt er in Japan veel gefermenteerde groente en zuivel gegeten. Het drinken van gefermenteerde yoghurtdrankjes is al vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw ingeburgerd. Je kunt ze in de grote steden en  kantoorgebouwen in automaten kopen, in de supermarkt en via de zogenaamde Yakultladies. En nu komt ik bij mijn punt. 

 

 

Er bestaat in Japan namelijk een systeem dat ik zo mooi vind dat ik het graag ook in Nederland zou zien. Yakultladies bezorgen via een wijksysteem gefermenteerde yoghurtdrankjes aan huis. Er is een netwerk opgebouwd waarbij deze ladies bij ouderen dagelijks een flesje langsbrengen wanneer ze bijvoorbeeld geen familie in de buurt hebben. Maar het gaat verder dan alleen maar die flesjes langsbrengen. Want soms is dit het enige contact dat deze ouderen die dag hebben. De ladies zien hoe het met de ouderen gaat, hebben gesprekken met ze, helpen ze soms met kleine problemen en waarschuwen als ze zien dat een drankje bijvoorbeeld een dag is blijven staan en ze de gezondheidssituatie niet vertrouwen. Het voorkomt niet alleen eenzaamheid maar het is ook een ideale manier om direct in de gaten te hebben wanneer iemand andere hulp nodig heeft. De gemeente betaalt hier ook aan mee, zodat het de oudere niets kost. Ik heb met eigen ogen gezien hoe blij de ouderen met het dagelijkse bezoek waren, hoe ze ernaar uitkijken en hoe betrokken de ladies zijn. Echt betrokken, niet gespeeld, maar geduldig, lief en oprecht. Hoe mooi zou het zijn als wij ook zoiets zouden kunnen instellen. Weg met eenzaamheid en hoera voor gezondheid!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden