‘Ik zit al jaren in de ellende vanwege zijn ex’

 

Sandra was net gescheiden en had zich voorgenomen om voorlopig niet aan een nieuwe relatie te beginnen. Maar dat liep anders….

 

 

 

‘Ik kende Peter al heel mijn leven. Zakelijk hadden we door de jaren heen zo nu en dan contact maar Peter wist niet dat ik hem al die tijd erg leuk vond en hij was al bezet. Maar na zijn scheiding sloeg de vonk eindelijk over. We vonden allebei dat onze liefde zo speciaal was omdat we voelen dat we echte soulmates van elkaar zijn. Nu zijn we drie jaar verder en houden we nog steeds heel veel van elkaar, maar helaas is het leven waar ik in terecht ben gekomen verschrikkelijk. Niet door Peter, maar vanwege het gedrag van zijn ex Wanda en hun zoon Ruben.

 

Peter en zijn ex hadden samen flinke schulden opgebouwd. Om een van zijn stiefzoons die autisme heeft een goede toekomst te bieden, wilde Peter samen met Wanda een eigen zaak beginnen en daarom besloten ze om samen een lening bij de bank aan te gaan. Alleen gingen ze kort daarna uit elkaar en nu vertikt Wanda het om hun gezamenlijke schuld mee af te betalen, ondanks het feit dat ook zij haar handtekening onder deze lening heeft gezet. 

Wanda hield ook de verkoop van hun vorige woning jarenlang tegen maar zij bleef daar wel al die tijd wonen. Ook vroeg ze Peter steeds om geld terwijl hij weet zij drie ton op de bank heeft staan, geld dat ze meebracht in de relatie en ook weer meenam toen ze uit elkaar gingen. Haar twee kinderen uit haar vorige relatie en hun gezamenlijke zoon Ruben hebben totaal geen opvoeding gehad. Ze zijn nu 24, 18 en 15 jaar en zullen nooit zelfstandige mensen worden. Ze krijgen van hun moeder nooit ‘nee’ te horen en ze doet alles voor ze. Als ze bijvoorbeeld niet naar school willen fietsen dan brengt Wanda hen nog!  Een van de kinderen sliep zelfs tot zijn elfde verjaardag nog met een speentje tussen zijn vader en moeder in.

 

Peter heeft daar heus wel de nodige ruzies om gehad, maar Wanda bleef bij haar standpunt; haar kinderen mochten alles en hoefden niks. Haar oudste zoon had door zijn beperking veel structuur nodig, maar die ontbrak. Inmiddels is hij op het verkeerde pad beland en ben ik bang dat dit ook met Ruben zal gebeuren. Die jongen toont totaal geen inzet voor school en ligt thuis alleen maar in bed of op de bank. Maar waarom zou hij zich inzetten voor iets? Dat is hem nooit geleerd.

Sinds hun breuk heeft Peter al zoveel voor zijn ex betaald uit angst om Ruben kwijt te raken. Want hij zag al hoe ze haar twee oudste kinderen manipuleerde door ze tegen hun vader op te zetten. Dat is de reden dat Peter nooit boos wordt op Wanda en sinds de scheiding alles maar betaalt, tot nu toe al een bedrag van zo’n vijfenzestigduizend euro. Hij zit nu financieel totaal aan de grond en al zou hij willen, hij kan haar niets meer geven.

 

Deze situatie zorgt ervoor dat ik nu al drie jaar de rekening pak als wij samen leuke dingen doen en waarschijnlijk gaat het nog jaren duren voordat Peter er financieel gezien weer bovenop is. Wanda houdt voet bij stuk en weigert om mee te helpen om hun gezamenlijke schuld af te betalen. Ze dreigt nu dat ze pas naar een mediator gaat als Peter hun gezamenlijke lening geheel op zijn naam heeft gezet. Maar Peter kan deze lening nooit in zijn eentje afbetalen, dat lukt gewoon niet in zijn situatie. De nieuwe vriend van Wanda heeft een zwaar crimineel verleden en heeft Peter al een paar keer bedreigd omdat hij niet snel genoeg betaalde als Wanda daarom vroeg.

 

Er is dus ook nog steeds geen kinderconvenant en Peter is doodsbang dat hij Ruben kwijtraakt. Heel ons leven wordt inmiddels door die angst bepaald en daar draait alles om. Peter zou zijn zoon zo graag anders willen opvoeden, maar wat doe je als vader als je zoon maar om de week een weekend bij je is? Ik begrijp dat je kind heel belangrijk is maar nu draait heel ons leven om zijn zoon terwijl ik ook twee kinderen heb die zijn aandacht verdienen. Ik weet bijna zeker dat Peter geen schulden zou hebben als hij het lef had om een advocaat in te schakelen. Dan hadden we samen een heerlijk leven kunnen hebben en elk jaar op vakantie gekund en konden we wat vaker samen leuke dingen doen. Dat kan nu ook, maar ik ben niet van plan om jarenlang alles in mijn eentje te bekostigen, dat is echt tegen mijn principes.

 

Ondanks alles blijft Peter lief en aardig tegen Wanda doen omdat hij zijn zoon niet wil verliezen. Hij maakt nog liever ruzie met mij dan met haar, ondanks dat we dol op elkaar zijn.

 

Dit alles knaagt zo verschrikkelijk aan mij. Ik lig er soms halve nachten wakker van en heb er enorme stress van, lichamelijke klachten zelfs. Maar als ik erover nadenk om Peter de deur te wijzen word ik heel verdrietig. Want ondanks dat ik zijn gedrag richting zijn ex afkeur, wil ik toch met hem oud worden.’