Ik zie ze vliegen

 

Sinds we met z’n allen thuis moeten blijven, gebeurt er iets wonderlijks. We zien ze vliegen.

 

Vanwege het mooie weer kijk ik vaak verlangend naar buiten. Niet alleen om af en toe de benen te kunnen strekken, maar ook om te kijken hoeveel vogeltjes er in mijn tuintje zitten. Ik heb maar een klein een postzegeltje hoor. Best knus, met een heel grote boom. En daar gebeurt van alles.

 

Ja, ik ben er dus ook zo eentje die naar vogeltjes kijkt. Ik ben geen vogelaar, want zoveel verstand heb ik er nou ook weer niet van, maar ik weet wel het verschil tussen de kool-, kuif- en pimpelmees. Iedere dag krijg ik bezoek van een prachtig roodborstje en vliegen de Vlaamse gaaien rondjes op zoek naar de beste plek voor hun nest.

 

Mijn meneer en pubers lachen me al jaren uit om mijn hobby, noemen me zelfs het mezenvrouwtje. Omdat ik alle katten boos mijn tuin uit jaag als de mezen zitten te broeden. Maar dat kan me lekker niks schelen.

 

 

Het is veel te leuk, al dat kleine spul in mijn tuin. Theater waar je bijstaat. En ik vind het dus heel geinig om te horen dat er steeds meer mensen goed om zich heen koekeloeren en zien dat er zoveel leuke vogeltjes in de tuin zitten of vanaf hun balkon te spotten zijn.

 

 

Dat hebben ze bij de Vogelbescherming inmiddels ook in de gaten. Er komen bij deze natuurbeschermingsorganisatie zoveel vragen binnen dat ze daarom nu gratis online vogelcursussen aanbieden.

 

‘Je merkt dat mensen minder prikkels hebben en meer om zich heen kijken’, zegt vogelaar Camilla Dreef in het NOS Radio 1 Journaal. ‘We krijgen vragen als: “Goh, zien we die vogel nu meer dan normaal?” Maar ik durf bijna wel met zekerheid te zeggen dat die er waarschijnlijk altijd al wel heeft gezeten, maar dat je hem gewoon niet eerder hebt gezien.’

 

Ha, dat wist ik natuurlijk allang! Wil jij ook het verschil weten tussen de fitis en de tjiftjaf? (De ene heeft lichtere pootjes dan de andere.) Kijk dan op de site van de Vogelbescherming.

 

Er is een cursus voor beginners en gevorderden. Kost niks en je hebt me er toch een plezier van!

 
 

Bron: NOS Radio 1 Journaal

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit