‘Ik walg van het social media-gebruik van mijn dochter’

Marieke heeft een dochter van 28, Josephine. Hun band was altijd goed en sterk, totdat Josephine Instagram ontdekte.

 

 

 

‘Laat ik voorop stellen dat ik überhaupt niks met social media heb. Ik heb een Facebook-account dat ik voornamelijk gebruik om doelloos mee te scrollen en om op de hoogte te blijven van nieuwsberichten. Instagram heb ik ooit aangemaakt, maar ik vind mezelf daar te oud voor en ik snap het doel niet. Een beetje foto’s plaatsen en continu checken hoeveel likes je hebt? Ik vind het maar narcistisch gedoe. Niks voor mij.

 

Helaas geldt dat niet voor Josephine. Die postte altijd al op Facebook, maar is nu sinds een jaar of twee non-stop op Instagram. Elke foto moet minstens tien keer overgedaan worden, omdat hij toch nét niet goed zou zijn. En dan wordt elke foto tot in den treure bewerkt. Ik herken m’n eigen dochter soms niet eens terug op de foto! En die wordt dan gepost op Instagram en dan is ze vervolgens de hele dag bezig om te checken hoeveel likes diezelfde foto al heeft.

 

Het erge, vind ik dan, is dat ze inmiddels een redelijk volgersaantal heeft bereikt: ze zit nu op bijna 30.000 volgers. Steeds vaker krijgt ze gratis dingen opgestuurd om die te promoten op Instagram. Het is echt haar lust en haar leven geworden. Ze heeft zelfs haar baan opgezegd! Toegegeven: ze heeft hier wel verantwoordelijk een buffer voor gespaard. Ze wil haar influencercarrière een kans geven, zegt ze. Daar heb ik natuurlijk niks over te zeggen, en ik vind het goed van haar dat ze het geld heeft gespaard om in ieder geval een half jaar werkloos te zijn, maar ik vind het zo’n betekenisloos bestaan…

 

Ze weet dat ik er zo over denk en we hebben stilzwijgend besloten het er gewoon nooit over te hebben. Dat ging op zich prima, maar het neemt steeds een groter deel in van haar leven en dat betekent dan automatisch ook dat wij het weinig hebben over wat er in haar leven speelt. Maar het ergste van alles vind ik dat ze haar dochtertje, dat nu twee is, ook een hoofdrol geeft op haar pagina. En ook bij haar dochtertje moet elke foto minstens tien keer opnieuw gaan worden, zodat haar dochtertje er het beste op staat. Terwijl ze pas twee jaar oud is.

 

Ik vind dit echt ongezond. Een kind van twee hoort niet te poseren voor foto’s op Instagram. Een kind van twee hoort precies dat te zijn: een kind van twee. Ze is alle foto’s nu al zo gewend dat ze al een pose aanneemt zodra ze een telefoon op haar gericht ziet. Toen ik dat zag ben ik uitgevallen tegen Josephine: dit moet stoppen, vind ik.

 

In plaats van dat Josephine begreep wat ik zei, werd ze ontzettend defensief. Ik moest me niet bemoeien met haar en haar ‘business’. En dat is wat mij betreft ook precies het probleem: ze ziet haar dochter als onderdeel van haar bedrijf. Haar Instagram-persona, die ze de laatste jaren zorgvuldig heeft gecreëerd. Ik mocht er niets meer over zeggen, vond Josephine, ik zou te oud zijn om het te begrijpen en ik zou ook nog eens niet weten hoe de wereld werkt waarin zij zich nu begeeft.

 

In dat laatste heeft ze natuurlijk gelijk: ik snap niks van die wereld. Ik zie alleen maar foto’s langskomen van meiden die ineens haar beste vriendin zijn, maar waar ik nog nooit van heb gehoord. Dat zijn dan ook belangrijke mensen in het social media-wereldje. Dat neppe ervan zal ik nooit begrijpen. Misschien ben ik daar inderdaad te oud voor, zoals Josephine zegt, en dat vind ik helemaal niet erg.

 

Wat ik wel heel erg vind, en wat elke dag mijn hart breekt, is dat mijn kleindochter er de dupe van is. Verschrikkelijk vind ik het dat zij wordt opgegroeid met het idee dat je uiterlijk zo belangrijk is, net als de goedkeuring van anderen. Ik heb voor nu met Josephine afgesproken dat ik er niks meer over zeg, maar ik merk dat dat me steeds meer moeite kost. Maar anders mag ik haar dochter niet meer zien, want daar dreigt ze nu mee. En dat zou ik al helemaal ondraaglijk vinden.’

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl