Ik snap het niet

 

 

“Bij de uitgang van de poort ga je rechtsaf richting het verkeerslicht, daar ga je links om vervolgens meteen weer rechts te gaan. Uiteindelijk kom je uit bij een T splitsing, hier sla je af naar rechts. Daarna rijd je ongeveer 500 meter rechtdoor en daar moet je zijn.”

 

Ik sta te luisteren naar een collega die mij vertelt waar ik mijn auto het  best kan parkeren voor de nieuwe afspraak die ik heb.  Ik luister wel maar ik snap niet wat hij bedoelt. Mijn gedachten dwalen af en ik merk dat het mij onzeker maakt dat ik, ondanks zijn uitleg, nog niet weet hoe ik moet rijden. 

 

“Eh, sorry, maar kun je het nog een keer uitleggen. Ik snap het niet.”  De collega kijkt mij wat geïrriteerd aan en begint opnieuw uit te leggen hoe ik moet rijden. Al na enkele woorden merk ik dat ik het opnieuw niet snap. En met een vertwijfelende blik kijk ik een andere mannelijke collega aan. “Snap jij wat hij zegt?” “O ja, hoor, ik snapte het al na de eerste keer”, is zijn antwoord. 

 

Ben ik nou zo dom dat ik niet snap hoe ik moet rijden in een wildvreemde stad? Vertwijfeld stap ik in de auto terwijl mijn enige plan is om dicht achter de auto van mijn collega te rijden die ook die kant op moet. 

 

Gelukkig kom ik, zonder ongelukken te maken en dicht achter de auto van mijn voorganger rijdend, aan op de gewenst bestemming. 

 

Wat maakt nu dat ik niet snapte wat mijn mannelijke collega zei, hoe komt het nu dat ik er zelfs van in paniek aan het raken was? In het boek ‘Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen’ van Allan & Barbara Pease beschrijven zij dat mannen honderdduizenden jaren lang hun ruimtelijke inzicht gebruikten om prooi op te sporen en doelen te raken. Hierdoor hebben zij gevoel voor richting ontwikkeld. 

 

Vrouwen daarentegen waren de nestverdedigers.

 

 

Zij waagden zich niet ver van hun grot tijdens het zoeken naar kruiden en groenten. Vrouwen leerden navigeren aan de hand van oriëntatiepunten. Als ze een bepaalde boom, struik of berg zagen, konden ze vandaar weer de weg terug vinden.

Ooo, nu snap ik het, de volgende keer als een man mij de weg uitlegt, moet hij vertellen dat ik linksaf moet bij de grote kastanjeboom die nu zo mooi in de bloei staat, dat ik door moet blijven rijden tot aan de kerk met dat rare, scheve torentje en dat ik pas moet stoppen als ik bij de schoenwinkel ben met die prachtige dure schoenen. 

 

Heb ik alleen nog een volgende probleem; want hoe kom ik ooit op tijd bij mijn bestemming als ik moet stoppen bij een schoenwinkel. ;-)
 

 

 

Door : Mirjam van ’t Veen