Ik mag ook niks

 

Als je vanaf juli append op de fiets zit, heb je zo een boete van vijfennegentig euro aan je broek. En bellen mag je ook niet meer…

 

 

Hoe vaak zit ik niet lekker kleppend met een vriendin op m’n fiets. Heel gezellig vind ik dat. We nemen samen via de telefoon het leven door. Natuurlijk kijk ik uit. Geef verkeer van rechts voorrang als dat moet. En ik stop altijd voor het rode stoplicht. Heus waar! Een ritje naar de stad duurt zo veel minder lang en ik ben weer bijgepraat.

 

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders bellend op de fiets zit. In de groep jongeren tussen de achttien en de vierentwintig is dat zelfs driekwart. Maar aan die gezelligheid komt nu een eind als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen (van Verkeer) ligt. De minister bespreekt deze week een wetsvoorstel waarin staat dat het per 1 juli helemaal verboden wordt om een mobiel of andere elektronische apparaten vast te houden tijdens het besturen van álle voertuigen. En dat is niet het enige dat ik niet meer mag doen op de fiets.

 

Als ik per ongeluk een wijntje te veel heb gedronken ga ik natuurlijk niet meer autorijden. Maar dan kan ik prima op de fiets naar huis. Mag niet. Kost me honderd eurootjes. Mocht ik een fietser op rechts inhalen en ik word gesnapt, dan heb ik een prent van vijfennegentig euro aan m’n broek. Ha, probeer dat maar eens in de ochtendspits te voorkomen. Dat is lachen! En als mijn fiets een lekke band heeft en ik pak die oude fiets van mijn meneer, die met die trappers zonder stroef oppervlak, Bingo! Vijfenvijftig euro!

 

 

vrouw op de fiets met telefoon

 

Natuurlijk snap ik dat het veel beter is voor de verkeersveiligheid als ik meer op de weg let dan op mijn scherm. Maar ik blijf het onhandig vinden. Ik mag ook niks meer…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit