Ik keek alvast de Friends reünie (en dit is wat ik dacht)

 

 

Jaaa, ik weet het: morgen is-ie op SBS6 te zien. Maar could we BE any more excited for the reunion? Natuurlijk niet, en ik heb echt geen zin om hier nog een dag op te wachten.

 

 

Dus ik ben de ietwat illegale route opgegaan en heb ’m al gekeken. Was het het waard? Oh ja, zéker. Zijn er tranen gelaten? Oh ja, zeeeeker. Ik zal niet al te grote spoilers weggeven, maar wil je alvast een beetje weten wat je kan verwachten: I will spill the tea.

 

Wat je waarschijnlijk al wist is dat het geen gescripte reünie is. De acteurs zijn dus gewoon zichzelf, al zijn er wel fragmenten waarbij ze een table read doen van verschillende scènes (bijvoorbeeld die waarin Monica werd gestoken door een kwal en er dus iemand op haar moest plassen om het beter te maken, of dat Phoebe achter de Monica-en-Chandler-situatie kwam). Opvallend, of beter gezegd: confronterend is dat de cast zelf niet alles meer goed weet, terwijl ik voor de tv verschrikkelijk fanatiek elke zin aan het meepraten was. David Schwimmer is gewoon in zijn doen en laten echt núl veranderd. Die kan serieus in een milliseconde veranderen in Ross. Bizar.

 

Maar zelfs hij herinnert zich niet eens meer de aflevering waarin Joey en Ross alleen maar een bal hebben overgegooid. Ik bedoel, that was the first time Joey ever skipped a meal, hóe kun je dat nou vergeten? Het spelletje waarmee de dames hun appartement verloren wordt ook weer gedaan trouwens, en nog steeds weet letterlijk niemand wat Chandler voor baan heeft. Hoeveel pagina’s Rachel aan Ross schreef weten ze dan weer wel, maar de naam van Mister Heckles… Ho maar.

 

De personages die we ook terug wilden zien zijn weer terug: de ouders van Ross en Monica, Reese Witherspoon als zus van Rachel (al is zij niet op locatie) en — loffff it — Tom Selleck, oftewel Richard. Leuk detail: de hand twin van Joey komt ook heel even kort terug, die inmiddels een best succesvol acteur is. Zijn naam is Thomas Lennon en hij speelde samen met Matthew Perry de hoofdrol in 17 Again (serieus een leuke film trouwens, met Zac Efron in de hoofdrol). Zo zie je maar weer: it’s a small world in Hollywood.

 

Wat ik dan weer niet per se nodig vond zijn de celebrities die hun meningen geven over Friends en de cast. Ik bedoel, leuk hoor, dat David Beckham zichzelf een Monica vindt en net zo’n grote fan is van de serie als ik, maar een reünie had ook prima zonder hem gekund. Ook zonder James Corden trouwens, al vond ik dat hij dit nog wel oké deed. In zijn talkshow heeft hij naar mijn mening niet bijzonder veel interesse in zijn gasten en ik vind hem sowieso niet een heel sympathieke vent, dus ik was een béétje sceptisch. Maar vooruit: hij krijgt een voldoende.

 

Het allerleukste is toch wel gewoon de zes vrienden te zien, en hoe ze met elkaar omgaan. Gewoon in gesprek met elkaar, zonder presentator of interviewer erbij. En ligt het aan mij of is Friends letterlijk de énige show waarover nul geruchten rondgingen dat er achter de schermen ruzie was? Je kan ook zo duidelijk zien dat ze met z’n zessen echt een mooie groep zijn, die heel close met elkaar was. En ja, dit is natuurlijk waar de tranen komen. Een emotionele rollercoaster hoor, zo’n reünie.

 

Qua looks: ja, ze zijn duidelijk ouder geworden, maar ik weet niet hoor… I am totally here for the dadbod van Matt LeBlanc. Het hele internet viel over Matthew Perry heen omdat hij er zo ongezond uit zag, maar dat vond ik ook allemaal wel meevallen. Opvallend vond ik wel dat Lisa Kudrow er echt supergoed uitzag, terwijl zij — zo lijkt het tenminste — de minste bezoekjes aan de botoxdokter heeft gebracht.

 

Enne, wordt er nog gezongen? Komt Smelly Cat langs? Eventueel in duet met Lady Gaga? Als dit geen nummer-1-hit wordt, weet ik het ook niet meer. Gospelkoortje erbij en gaan met die banaan.

 

Godver jongens, ik mís Friends dus enorm. Ik ga nu aan een gigantische bingesessie beginnen en gewoon weer alle seizoenen kijken.

 

Oh, en als laatste: weet je nog dat Phoebe zwanger was van een drieling? Toen was ze in het echt ook zwanger van een zoon, die nu is afgestudeerd. AFGESTUDEERD hè, besef even. Ik voel me echt heul oud op dit moment.

 

I’m not crying, you are crying. En ik wil nog steeds trouwen met Joey, Chandler of Ross. Wat dat betreft is er eigenlijk niets veranderd in de afgelopen 25 jaar.

 

P.S. Hand omhoog als jij ook vindt na het zien van de reünie dat Jennifer Aniston en David Schwimmer zsm een echt koppel moeten vormen.

 

Beeld: HBO

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer