Ik kan dan wel goed koken…

 

…en ik weet er ontzettend veel vanaf, maar er verstand van hebben is toch echt een ander verhaal.

 

 

 

Vraag me wat je in Rome moet eten, waar je de lekkerste guanciale vindt, wat het beste recept voor melanzane parmigiana is, hoe risotto eruit hoort te zien, hoe je ceviche, Elzassers zuurkool of borsjt maakt, je kunt het zo gek niet bedenken of ik schud ’t zo uit m’n mouw.

 

Maar dingen oplepelen als: zoveel delen bloem en zoveel delen boter heb je nodig voor cake, of bijvoorbeeld de verhouding voor een goede roux en op hoeveel graden je de oven moet zetten voor slowcooking van een lamsrackje… Tja… dan sta ik met de mond vol tanden. Kookboeken genoeg en gelukkig is er internet, maar dan moet je maar hopen dat het daar klopt, want verstand heb ik er dus niet van. Wil ik zeker weten dat het goedkomt, dan moet ik m’n zus of Janny appen.

 

Zus heeft er ooit zelfs les in gegeven. Dat Janny er heel veel van weet is intussen bij iedereen bekend. Kan bijna niet anders, na een leven lang met eten bezig zijn, alle recepten- en andere boeken die ze heeft geschreven, haar hoofdredacteurschap van TIP Culinair, alle columns, Heel Holland Bakt en heel veel andere TV-programma’s waar ze in te bewonderen is en de leuke die nu geproduceerd worden en er nog aankomen. Kijk jij nu ook naar ‘Voeding en ons brein’? Heel mooi om te zien wat de connectie is tussen eten en je hersens. Heb ik veel van geleerd. En misschien zelfs ontdekt hoe ik zou kunnen afvallen. Jazeker!

 

Laatst had ik het er met Janny over dat ze zoveel doet. Toen ik dacht dat we alles wel gehad hadden zei ze ineens: ’Ohh maar het boek waar ik vijf jaar aan gewerkt heb komt eindelijk uit half maart. Daar ben ik best wel trots op… de Nederlandse eetcultuur beschreven aan de hand van stillevens.’

 

En dan is het nu dus zover. Aanstaande donderdag verschijnt Janny’s meesterwerk: ‘Smaakpalet van de Lage Landen’.

 

 

Ik heb het boek stiekem al mogen inkijken. Zo prachtig. Alsof je rondloopt in een museum met een heel nieuw soort gids naast je. Eentje die dingen vertelt die ik me altijd afvraag als ik in een museum loop. Wat zit er in die kast? Waarom hebben ze dit aan en waarom zitten ze zo, en waarom ligt alles op de grond en.… Ik vroeg Janny even tussen drukke opnames door waarom ze dit boek zo graag wilde maken. (Ik ben nogal van de waarom, merk ik):

 

‘Ik wilde dit boek vooral graag maken omdat ik denk dat de schilderijen veel over onze cultuurgeschiedenis zeggen… Eten werd in de beschrijvende boeken vaak als niet belangrijk weggezet terwijl het juist zoveel zegt over wat we wel en niet kenden, hoe we aten en hoe de keukens of eettafels eruitzagen…
We weten wie de schilders zijn, hoe de lichtinval is en de penseelstreken op het doek zijn neergezet, maar wat zien we nou écht?’

 

Ik weet het nu, want ik heb al lekker in een proefversie van het boek zitten lezen. Loop ik binnenkort dus heel anders door musea. Echt een hebbeding, dit boek.

 

Oeps. Vergeet ik bijna de leuke verrassing van vandaag. Ik mag een gesigneerd exemplaar weggeven! Wil je kans maken? Ga dan even naar Facebook en reageer onder dit bericht. Volgende week maandag maak ik de winnaar bekend. Ben je de gelukkige winnaar, reageer dan alsjeblieft nog dezelfde dag.

 

Heel veel succes! En een fijne week gewenst

 

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska