‘Ik had zo gehoopt dat dit ons dichter bij elkaar zou brengen’

tranentrekker

 

Deze zomervakantie ging Anne voor het eerst samen met haar nieuwe vriend en hun kinderen een weekeindje weg. Maar in plaats van een fijne trip, werd het een groot drama.

 

 

 

‘Ik leerde Paco kennen toen we allebei zaten te wachten voor het klaslokaal voor een 10-minutengesprek over onze kinderen. We raakten aan de praat en ik vond het gewoon jammer toen de docent ons gesprekje onderbrak omdat ik aan de beurt was. Een half jaar later zagen we elkaar stomtoevallig op het schoolplein toen onze dochters op kamp gingen. Toen we onze meiden hadden uitgezwaaid vroeg hij of ik zin had om een koffietje te drinken bij een tentje om de hoek. Om een lang verhaal kort te maken: we werden die dag verliefd.

 

Het duurde even voor ik aan Juul, mijn dochter, wilde vertellen dat ik een leuke man had ontmoet. Ik kon me wel een beetje voorstellen hoe haar reactie zou zijn. Want de nieuwe liefde van je moeder is misschien al lastig voor een puber, maar als het de vader van een klasgenoot is, dan is dat toch nog wel een slag ingewikkelder. Zoals verwacht reageerde Juul nogal nors, ze vond het echt niet leuk. En al helemaal toen ze hoorde dat Paco de vader is van Isa, niet bepaald een vriendin van haar.

 

Paco en ik deden het heel rustig aan. We zagen elkaar in het begin alleen als de meiden bij hun andere ouder waren, maar na verloop van tijd leek het ons wel fijn als we eens iets zouden ondernemen met de kinderen om het ongemakkelijke gevoel bij hen een beetje weg te nemen. Ik begreep van Juul dat Isa haar op school zoveel mogelijk probeerde te mijden.

 

Toen we uiteindelijk een keer met z’n vieren in een pizzeria zaten was Juul erg zenuwachtig. Isa was niet echt toeschietelijk naar mijn dochter en keek steeds weg terwijl ze korte antwoorden gaf op iedere vraag van ons. Na een uur stond ze opgelucht op om weg te gaan, want ze had met vriendinnen afgesproken. Er kon nog net een klein beleefd glimlachje af toen ze me aankeek om gedag te zeggen maar Juul keurde ze geen blik meer waardig. Misschien heb ik die avond al niet goed ingeschat wat mijn nieuwe relatie voor mijn dochter betekende. Maar ik was verliefd en wilde het waarschijnlijk niet zien.

 

Aan het begin van de zomervakantie zei Paco dat hij als verrassing voor mij en de meisjes een tripje naar Parijs had geregeld. Zo konden de meiden elkaar ook wat beter leren kennen, zonder klas en hun vriendinnen om zich heen. Maar al toen we in de auto zaten voelde ik dat het een ingewikkeld weekend zou worden. Isa deed werkelijk geen moeite om zich met ons te bemoeien en gaf alleen antwoord als haar iets gevraagd werd. Ze was druk met haar telefoon of lag zogenaamd te slapen. Keer op keer probeerde ik om contact met haar te maken, maar ze gaf geen reactie. Juul zag ik dan geïrriteerd naar me kijken en ze vroeg me wat ik dan had verwacht. De rest van de dag liep ik op eieren en ook Paco wist niet zo goed wat hij met de situatie aan moest.
Blijkbaar had hij zijn dochter voor we gingen eten op haar gedrag aangesproken want de rest van de avond zat ze met een gezicht als een oorwurm aan tafel en zei niets meer.

 

Ook Juul had er blijkbaar genoeg van want toen we samen op onze hotelkamer waren kreeg ik enorme ruzie met haar. Of ik wel wist dat Isa zich op school ook zo naar haar gedroeg en dat ze door de vriendinnen van Isa werd uitgelachen. Omdat ik zo nodig verliefd moest worden op Isa’s vader. Dat doe je toch niet, het aanleggen met een vader van school. De hele nacht lag ik wakker, de woorden van mijn dochter spookten door mijn hoofd. Had ze gelijk? Is een relatie met de vader van een klasgenoot verboden terrein? Moest ik er maar een einde aan maken zodat mijn dochter niet meer gepest werd of mocht ik kiezen voor mijn eigen geluk?

Inmiddels zijn we een paar weken verder en is er eigenlijk niets veranderd. Dat maakt me best verdrietig. Ik had zo gehoopt dat deze trip onze kinderen dichter bij elkaar zou brengen. Maar een fijne band lijkt nu verder dan ooit en ik ben bang voor wat dit voor de relatie tussen Paco en mij zal betekenen.’