Er komt een nieuwe reeks van dit hartverscheurende programma

 

Het zijn verdrietige verhalen, maar Chris Zegers heeft van Break Free een prachtig programma gemaakt. Binnenkort start er een nieuwe serie.

 

 

Hoewel Chris Zegers nog steeds een lust voor het oog is, kijk ik niet vanwege hem naar het programma Break Free. Maar wel vanwege de prachtige en integere portretten die hij maakt van jonge mensen die op wereldreis gingen maar helaas onderweg op tragische wijze om het leven kwamen.

 

Ik kan me als moeder van twee jongvolwassenen niet voorstellen hoe het moet voelen je kind uit te zwaaien voor een prachtige lange en verre reis, maar het nooit meer terug te zien. De wereld ligt aan hun voeten en de toekomst gaat beginnen als ze met hun rugzak en grote verwachtingen aan boord van een vliegtuig stappen voor de reis van hun leven. Maar door een verschrikkelijk ongeluk of nooit opgeloste omstandigheden gaat het vreselijk mis of raken ze vermist.

 

Chris Zegers gaat in Break Free samen met familieleden en vrienden terug naar de plek waar de reis begon en eindigde om te zien wat hun verloren geliefden zo gelukkig maakte en waar er een abrupt einde aan hun leven kwam. Het zijn stuk voor stuk hartverscheurende maar ook prachtige verhalen over jonge mensen die volop in het leven stonden en hun ideaal waarmaakten door op wereldreis te gaan waar anderen er alleen maar van blijven dromen.

 

Zo is er onder andere het verhaal van Sophia Koetsier, een 21-jarige geneeskundestudent uit Amsterdam. Ze liep in 2015 stage in Oeganda en tijdens een safari ging ze even naar de wc, waarna het leek alsof ze van de aardbodem was verdwenen. Er is eindeloos naar haar gezocht maar tot op de dag van vandaag is ze niet teruggevonden. Samen met Chris reizen haar moeder en broertje naar Oeganda om het leven van Sophia te vieren en om te kijken wat er nu toch met haar gebeurd kan zijn.

 

Het verdriet van het gemis van je kind, je broer of zus, je vriend of vriendin, moet je voor altijd bij je dragen. Maar ook het verdriet om wat er had kunnen zijn, een toekomst die er nooit kwam, omdat ze veel te vroeg stierven. Dit programma is een ode aan hun leven waarmee ze een onvergetelijke indruk hebben gemaakt op iedereen die hen lief was.

 

Break Free, vanaf 25 augustus iedere donderdag om 21.00 uur bij BNNVARA op NPO 3.

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit