Ik geniet. Van Margriet.

 

Nu DWDD tot de televisiehistorie behoort zit er opeens een gat in mijn dagelijkse routine…

 

Sinds DWDD niet meer dagelijks op de buis is moest ik even wennen. Normaal gesproken keek ik naar Matthijs terwijl ik stond te koken. Was jarenlang een heerlijke combinatie, Matthijs en ik. Tot hij vertrok.

 

Maar daar was ze dan: Margriet van der Linden, voormalig hoofdredacteur van Opzij. Ze haalde ooit de finale van De Slimste Mens en had in 2015 iedereen gefopt toen bleek dat zij de mol was in Wie Is De Mol?

 

Twee jaar geleden nam zij in de zomerperiode het tijdslot van Matthijs’ DWDD over en was ik blij verrast. Want Margriet luistert. En dat valt op. Ze laat haar gasten praten en voert een echt gesprek.

 

Een tijdje terug was schrijver Marieke Lucas Rijneveld in haar programma. Marieke Lucas staat met het boek ‘De avond is ongemak’ op de shortlist van de International Booker Prize, iets wat een Nederlandse schrijver nooit eerder gelukt is. Maar Marieke Lucas Rijneveld vertelde in het programma ook over haar zoektocht naar een eigen identiteit. Zij voelt zich een ‘tussenmens’: zowel jongen als meisje.

 

Margriet had een prachtig gesprek met haar waar ik ademloos naar luisterde. Marieke Lucas kreeg de ruimte en werd niet hijgerig onderbroken om de aandacht op de presentator te richten. Hoe verfrissend in het huidige televisielandschap waar het vaak gaat om scoren, kijkcijfers en sensatie.

 

Boeren, burgers en buitenlui, sporters, journalisten en politici: iedereen komt bij Margriet aan tafel voor een mooi gesprek. En ik geniet, van Margriet. Jij ook? Vanavond weer om 19.00 uur op NPO1. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit