‘Ik durf mijn vriend niet te vertellen wie ik werkelijk ben’

dit moet ik even kwijt tranentrekker

 

De nieuwe vriend van Gladys weet dat ze een paar lastige jaren achter de rug heeft. Maar wat er werkelijk aan de hand was durft ze hem nog steeds niet te vertellen.

 

 

 

‘Ik was jong en onbezonnen toen ik veel te jong trouwde, en toen mijn huwelijk na een paar jaar stukliep belandde ik in een diep dal. Ik had geen idee van financiën en ik bleek voor de helft verantwoordelijk te zijn voor de schuld die mijn ex buiten mijn weten had opgebouwd met zijn gokverslaving. Hoe ik ook probeerde om daar onderuit te komen, ik moest gewoon betalen. Ik had dus helemaal niks meer. Geen man, geen huis en geen baan en een enorm geldbedrag dat ik terug moest betalen.

 

De eerste tijd was ik lamgeslagen. Ik woonde tijdelijk in een antikraak-appartement en had niets meer dan een tas met kleding en een matras om op te slapen. Omdat ik me zo schaamde voor de situatie waar ik door mijn eigen stomme schuld in beland was, durfde ik aan bijna niemand te vertellen hoe erg diep ik gezakt was. Mijn ouders en zus wisten er wel van en staken me af en toe wat geld toe zodat ik het einde van de maand kon halen. Maar mijn zogenaamde vriendinnen hadden me allemaal laten vallen. Nu ik niet meer mee kon doen met leuke weekendjes weg en middagjes shoppen bleek ik opeens niet meer interessant te zijn.

 

Gelukkig had ik mijn werk als kapster nog, maar alles wat ik daar verdiende moest ik aan de schuldeisers overmaken. In de avonduren verdiende ik wat bij als schoonmaakster. Ik kende de eigenaar van de sportschool en hij wilde me wel helpen. Ik weet nog dat ik voor het eerst met een grauwe dweil de vloer van de wc’s stond schoon te maken. Ik kon gewoon niet geloven dat dit nu mijn werkelijkheid was.

 

Om een lang verhaal kort te maken: op een gegeven moment kwam er een soort van oplossing. Ik schaam me er enorm voor, maar het leek me de enige manier om uit deze uitzichtloze situatie te ontsnappen. Ik ging werken als callgirl. Met mijn 35 jaar zag ik er nog heel jong uit en al snel had ik een paar vaste klanten, die me goed betaalden voor mijn zogenaamde diensten. Genoeg om sneller weer financieel boven water te komen dan met mijn bijbaan in de schoonmaak. Gelukkig ben ik al die tijd nooit een bekende tegengekomen en kon ik dit geheim helemaal voor mezelf houden, en als mijn ouders vroegen hoe het met mijn financiën ging zei ik maar dat ik wat geld gewonnen had met een staatslot.

 

Inmiddels liggen die onrustige jaren gelukkig alweer een tijdje achter me en lijkt die periode meer op een boze droom. Ik durf zelfs weer een beetje in de liefde te geloven nu ik een lieve man heb leren kennen die ik vertrouw en met wie ik het heel leuk heb. Misschien maakt hij me zelfs op de valreep nog moeder, want ik verlang enorm naar een eigen gezinnetje. Alleen durf ik hem niets te vertellen over mijn verleden met die hoge schuld en al helemaal niet dat ik een tijdje in de prostitutie heb gewerkt. Hij zou het waarschijnlijk nooit begrijpen en accepteren en dat kan ik hem eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Wie wil er nu een moeder voor zijn kinderen die met talloze andere mannen betaalde seks heeft gehad?

 

Maar hoe langer we samen zijn hoe meer mijn verleden aan me gaat knagen. Talloze keren stond ik op het punt om de waarheid te zeggen, maar als ik dan in zijn lieve ogen keek kon ik het niet. Hij weet dat ik het een paar jaar erg moeilijk heb gehad, maar alleen dat het lastig voor me was om de eindjes aan elkaar te knopen. Inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik denk dat ik mijn geheim maar beter voor mezelf kan houden. Want ik ben bang dat ik mijn relatie en mijn toekomst op het spel zet als ik hem over mijn verleden vertel en hij erachter komt wie ik werkelijk ben.’