Ik ben een beetje talkshowmoe

 

Niet omdat Angela de Jong dat ook is – of zegt – maar echt.

 

 

Te veel shows, te veel van dezelfde onderwerpen, te vaak dezelfde gasten, slechte vragen, interrupties op het onhebbelijke af, geen vragen maar veronderstellingen en vooringenomenheden en, ook, onbeschoftheden. Zoals van de week bij Op1 waar Hugo Ligtenberg en Nadia Moussaid onder andere twee Haagse stukadoors te gast hadden. De broers leiden jongeren ‘uit de bijstandsbakken’ op – iedereen begrijpt dat het hier gaat om jongeren in de bijstand, dus is het volstrekt onnodig om het onderwerp smalend te kapen, wat Moussaid wel nodig vond. Gelukkig lieten de broers zich niet uit het veld slaan en vertelden ze verder over hun project. In onvervalst Hagenees, per slot van rekening hun moederstaal. Waarom ze niet laten uitpraten? Waarom niet nog meer de diepte in nu er een onderwerp op tafel ligt dat de moeite van het uitdiepen zo waard is? Waarom de broers heel erg flauw en heel erg spottend nabauwen omdat ze ‘kennen’ zeggen en geen ‘kunnen’? Waarom uitgerekend op zo’n futiliteit het onderwerp nog een keer kapen, beste Nadia? Want als de presentatoren van De Vooravond al de laan uit werden gestuurd omdat hun programma de urgentie zou missen, dan mist er hier toch zeker heel wat meer?

 

Maar Fidan Ekiz keert terug. Niet met Renze Klamer maar met Sven Kockelmann. Samen gaan ze voor omroep WNL één avond in de week Op1 doen. Sven – bekend om zijn scherpe interviews – Kockelmann komt van KRO-NCRV en Fidan – hart op de tong en o zo uitgesproken – Ekiz van BNNVARA. Welke avond het wordt is nog ongewis, maar dat ze komen staat vast en dat mag, zeker met het oog op zwaargewicht Kockelmann, goed nieuws heten. Want was het niet zo dat een talkshow hosten topsport was? Het hoogst haalbare voor een presentator en maar voor weinigen weggelegd – denk Paul Witteman, Jeroen Pauw, Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk? Ik vertrouw er hoe dan ook op dat het duo Kockelmann-Ekiz mij straks weet bij te praten en te informeren en dat zij ook van een initiatief als dat van de Hagenezen die bijstandsjongeren uit de goot houden, een waardig feestje weten te maken. Precies zoals het hoort en zoals een talkshow van niveau bedoeld is.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans