‘Ik ben achter mijn broers grote geheim gekomen’

 

Stefanie (51) en haar jongere broer Jurriaan (47) zijn erg hecht. Zeker toen Jurriaan in scheiding lag is Stefanie er veel voor hem geweest.

 

Hij heeft een tijdje bij haar gewoond en heeft nu sinds een half jaar zijn eigen woning. In de tijd dat hij bij haar vertoefde, is zijn grootste geheim per ongeluk bij zijn zus terechtgekomen.

 

‘Jurriaan is bijna vier jaar jonger dan ik, dus ik zag hem vroeger altijd als mijn kleine broertje. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Ik was een wat stoerder type: ik had een grote bek, was altijd in bomen aan het klimmen en nergens bang voor. Jurriaan was daarin echt het tegenovergestelde: heel stil juist, en het liefst zat hij een beetje op zijn kamer te lezen of te gamen. Vrienden had hij wel, maar hij had er niet zoveel behoefte aan om die elke dag te zien. Zeker toen ik een puber werd was ik veel de hort op. Voor mijn ouders wel lekker handig: aan Jurriaan hadden ze lang niet zo hun handen vol als aan mij.

 

Ondanks onze compleet verschillende persoonlijkheden, zijn we altijd hecht geweest. Dat Jurriaan stil was, was niet alleen thuis zo: ook op school was hij een muurbloempje. We zaten op dezelfde middelbare school en hij was een makkelijk doelwit voor pesters. Toen hij in zijn eerste jaar vertelde dat een stel jongens hem een beetje aan het treiteren was, ben ik met mijn vriendinnen op ze afgestapt. Een paar meiden die een aantal jaar hoger zitten dan zij: de boodschap was duidelijk. En Jurriaan werd met rust gelaten.

 

Toen was ik dus al behoorlijk beschermend, en zeker de laatste tijd is dat weer heel erg gaan opspelen. Toen Jurriaan 35 was, leerde hij zijn (inmiddels ex) vrouw Sophie kennen. Een heel sympathieke vrouw die duidelijk heel gek was op Jurriaan. Ze hadden elkaar leren kennen op hun werk en het was zijn eerste echte serieuze relatie. Ze werd gelijk opgenomen door de familie en twee jaar later was ze zwanger van hun eerste kind. Twee jaar daarna volgde hun tweede. Op het eerste gezicht waren ze een gelukkig gezinnetje waar niks bijzonders aan de hand was.
 

Dat Jurriaan aankondigde dat ze gingen scheiden kwam dan ook als een behoorlijke verrassing. ‘De koek is gewoon op’, zei hij erover. Nou is hij nooit een type geweest dat makkelijk en graag over zijn gevoelens praat, maar het leek wel alsof hij zich nu helemaal had afgesloten. Sophie bleef met de kinderen in het huis wonen en Jurriaan trok bij mij en mijn man in. Hij heeft hier uiteindelijk ruim een half jaar gewoond, tot hij zijn eigen huurhuis kreeg toegewezen.

 

Het was oprecht gezellig om Jurriaan in huis te hebben. Wel vonden mijn man en ik het allebei apart dat hij zo weinig moeite leek te hebben met de scheiding — we hebben hem niet één keer zien huilen, terwijl Sophie een groot wrak was. Gelukkig is het contact met de kinderen heel goed en ziet Jurriaan ze vaak. Zo ook die ene dag, dat hij met ze naar een pretpark ging voor een leuk dagje uit.

 

De oplader van mijn laptop lag nog op mijn werk en ik moest een belangrijk mailtje typen — helaas was mijn batterij volledig leeg. Jurriaans laptop lag opengeklapt op zijn logeerkamer, en ik besloot die even te gebruiken. Ik wist dat hij er geen wachtwoord op heeft zitten en het leek me geen probleem. Maar toen ik de laptop aanzette bleek zijn internetbrowser nog open te staan met verschillende tabbladen. Van datingsites — datingsites voor homoseksuelen.
 

Ik snapte er niks van. Wat moest Jurriaan op deze sites? Mijn nieuwsgierigheid won het en ik ben gaan rondneuzen. En toen kwam ik erachter dat het geen ongelukje was dat hij op deze sites was beland: hij had hele gesprekken met verschillende mannen. Het bleek zelfs dat hij met sommige al eens had afgesproken! Veel gesprekken waren erg flirterig en nergens werd met een woord gerept over zijn ex-vrouw of zijn kinderen.
 

Dat Jurriaan op mannen valt, dat maakt me helemaal niets uit. Maar ik snap niet waarom hij er niet eerlijk voor uitkomt. Het lijkt me verschrikkelijk om met zo’n geheim te moeten leven. Hij weet echter niet dat ik dit weet en ik ben niet van plan om erover te beginnen. Ik hoop telkens dat hij dat zelf doet maar dat is tot op heden niet gebeurd. En ik vind het ook steeds lastiger om maar te blijven zwijgen.’