I.M.

 

 

Vijf bijzondere vrouwen die het verdienen om nog even bij stil te staan.

 

 

 

Liesbeth List (Bandoeng, 12 december 1941 – Soest, 25 maart 2020)
Chansonnière en actrice. Behorend tot een van de bekendste adoptiekinderen en zeker tot de bekendste zangeressen van Nederland. Zo bekend dat er in 2017 een musical over haar leven uitkwam. Zielsverwante van Ramses Shaffy met wie ze de hemel beklom en nu vast en zeker in de hemel herenigd is. Mogen wij nog één keer zeggen dat de Pastorale misschien wel ons allerfavorietste Nederlandse lied ooit is? Met de allermooiste en meest poëtische tekst? En dat we nooit meer naar Édith Piaf kunnen luisteren zonder Liesbeth List voor ons te zien?

 
Christine Maria (Tineke) Verburg (Utrecht, 25 februari 1956 – Amsterdam, 13 juni 2020)
Zeg je TROS, dan zeg je Tineke Verburg. Ze was er omroepster in de tijd dat omroepen ook nog vooral een kwestie was van veel uit het hoofd leren omdat het gebruik van de autocue nog in de kinderschoenen stond. Daarna hét gezicht van TROS Aktua, Tros Aktua Export, TROS Triviant en Tien voor Taal. Minder bekend is haar gastrol in de Bassie en Adriaan-serie De reis vol verrassingen. Op veel te jonge leeftijd kwam er, na een kort ziekbed, een einde aan Tineke’s eigen reis vol verrassingen en zou haar gulle lach nooit meer klinken.

 
Caroline Kaart geboren als Caroline Paterson Raitt (Blackness (Schotland), 21 december 1931 – Laren NH, 15 september 2020)
Caroline Kaart werd als operazangeres vooral geroemd om haar veelzijdigheid. Zo trad ze op in de Royal Albert Hall tijdens een jubileumconcert voor koningin Elizabeth II, speelde ze mee in musicals en trad ze graag op met koren. In 1957 trouwde ze in Edinburgh met de elf jaar oudere Nederlandse tenor en toneelspeler Hans Kaart. Deze overleed in 1963 onder narcose tijdens een ooroperatie in Lugano. Na zijn overlijden kwam Caroline voorgoed naar Nederland waar ze een muzikaal programma ging presenteren, onder regie van Willy van Hemert. Met hem is ze in 1969 getrouwd en acht jaar laten weer gescheiden. Zou het zijn omdat oude liefde niet roest dat ze daarna weer de naam van haar eerste man aannam?

 
Corine Spier-Rottschäfer (Hoorn, 8 mei 1938 – 24 september 2020)
Ze was nog maar negentien toen ze in één jaar zowel tot Miss Holland als Miss Europa werd gekozen. Een jaar later deed Rottschäfer mee aan de Miss Universe-verkiezing waar ze niet verder kwam dan een plaats bij de halvefinalisten. Nog een jaar later werd ze een van de 37 deelneemsters aan de Miss World-verkiezing, omdat ze op het allerlaatste moment mocht invallen voor Peggy Erwich die een grote modellenopdracht in West-Duitsland aangenomen had. Als invaller won ze met glans en werd daarmee de eerste Nederlandse Miss World. Na deze titel had Corine genoeg van de missverkiezingen en ging ze verder als model, om tot slot het eerste professionele modellenbureau in de Benelux te beginnen.

 
Cornelia Elizabeth (Corrie) van Gorp (Rotterdam, 30 juni 1942 – aldaar, 22 november 2020)
Actrice, zangeres en even bescheiden en verlegen als getalenteerd. Begon in 1958 als danseres bij het Amsterdams Ballet en drie jaar later Het Nationale Ballet en werd begin jaren zeventig landelijk bekend toen zij samen met Willem Nijholt optrad in twee theatershows van Sonneveld. In 1975 was zij voor het eerst te zien in een revue van André van Duin. Samen met Frans van Dusschoten zou ze geschiedenis schrijven als Meneer en mevrouw De Bok en later met carnavalskrakers als ‘Zo slank zijn als je dochter’ en ‘Alie van de Wegenwacht’. Toen was het gedaan met de grote theatershows en was het tijd om uit te rusten. Dat deed ze tot 2009 toen Van Gorp weer te zien was als mevrouw De Bok en te horen in de Dik Voormekaar Show van André van Duin. Het was haar gegeven om vredig en in haar slaap afscheid van deze wereld te nemen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans