Hulp bij huiswerk

 

Mijn eerste echte bijbaantje was als huiswerkbegeleider. Ik zat in de vijfde klas van het gymnasium en hielp na schooltijd brugpiepertjes met hun huiswerk. Zo leuk vond ik dat.

 

Het contact met die kinderen, ze iets uitleggen waarna je een twinkeling in hun ogen zag die je vertelde: ik snap het! En helemaal blij was ik natuurlijk als ze een week later met een goed cijfer bij me aan mijn tafeltje kwamen staan. Zo trots waren ze. Toen ik studeerde bleef ik bijlessen geven aan middelbare scholieren. Ik verdiende er een leuk zakcentje mee en haalde er bovenal enorm veel voldoening uit. Al die ‘o-ja-momentjes’ die bij mij zelf opkwamen waren ook heel waardevol. Dingen die ik een paar jaar geleden zelf nog in mijn hoofd had gestampt, kwamen nu weer voorbij. Dus tegelijkertijd was het een goeie opfrisser voor mijn eigen kennis.

 

Nu las ik vanmorgen dat het ministerie van Onderwijs gisteren bekendmaakte dat basisschoolleerlingen en middelbare scholieren die een leerachterstand hebben opgelopen door de coronacrisis geholpen kunnen worden door studenten van pedagogische studies en lerarenopleidingen. Er wordt 244 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit te realiseren. Lagere en middelbare scholen kunnen hiermee zomerscholen opzetten en bijlessen inkopen om hun scholieren extra les te geven zodat ze hun achterstand kunnen inhalen. In Amsterdam, Utrecht en Leiden wordt er al aan zo’n plan gewerkt. En voor volgend schooljaar wordt gekeken of dit landelijk kan worden ingezet.

 

Ik vind dit een geniaal plan. De studenten kunnen hiermee extra studiepunten verdienen, doen gelijk praktijkervaring op en verdienen een extra zakcentje. En de scholieren werken zo, op een leuke en leerzame manier, hun achterstand weg. Ik hoop van harte dat dit plan zal slagen, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Als de studenten er net zoveel plezier uit halen als ik destijds uit het geven van bijlessen, zal het wel goedkomen. En als de scholieren straks weer helemaal bijgespijkerd zijn zullen ze vast ook weer met meer plezier naar school gaan. Win-win als je het mij vraagt. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman