Hoor jij ook bij de meeste mensen?

 

Die hun kop in het zand steken bij klachten die wel eens zouden kunnen duiden op…

 

 

Ja, natuurlijk laat ik me als de wiedeweerga testen als ik me grieperig voel. Zeker weten dat ik thuisblijf in quarantaine in het geval dat de test positief is – niemand erin en niemand eruit. Want hé, het gaat hier niet zomaar om een griepvirusje. Er zijn doden gevallen en niet zo weinig ook. Dat zou ik zeggen, zou jij ook zeggen en zegt bijna zeventig procent van onze landgenoten.

 

Maar in de praktijk werkt het heel anders uit. Een loopneus, een beetje niezen of een hoestje kan de beste overkomen en is daarom geen reden tot ongerustheid. Zeker niet als je wat astmatisch bent aangelegd of last hebt van hooikoorts of een rokershoestje. Vier op de tien mensen met corona-achtige klachten schrijft die toe aan een chronische aandoening en is om die reden niet van zins zich te laten testen. Van het totaal aantal Nederlanders dat daadwerkelijk klachten krijgt, is de intentie om een coronatest te doen dan ook al geslonken tot 28 procent. En dan hebben we het hier alleen nog maar over goede bedoelingen. Uiteindelijk laat niet meer dan twaalf procent van iedereen met symptomen zich ook echt testen.

 

En van thuisblijven met klachten die weleens zouden kunnen ‘wijzen op’ is al helemaal geen sprake. Want ja, we moeten toch boodschappen doen (86,9 procent) of een frisse neus halen, beetje fietsen of lekker hardlopen (73,1 procent), een bezoekje brengen hier of daar (58,4 procent) en het werk gaat natuurlijk ook gewoon door (44,9 procent).

 

Vroeger, vóór corona zeg maar, liepen zelfs de grootste aanstellers of hypochonders niet meteen naar de dokter met een verkoudheid en alleen wie héél erg de kantjes eraf liep ging thuis zitten ziekvieren als ie niet doodziek was. Maar corona is bezig aan een tweede opmars en de pas zit er wat dat betreft al aardig in. Zelfs nu het aantal besmettingen weer toeneemt is de bereidheid om elkaar genoeg ruimte te gunnen tanende. Als we dan ook nog eens allemaal onze kop in het zand gaan steken als er klachten zijn… En by the way: testen doet geen pijn, het is gratis en de GGD heeft ruim tachtig teststraten in ons land ingericht.

 

Ik ga subiet richting de eerste de beste teststraat als ik klachten krijg – zelfs en ook als die nietszeggend lijken. En mocht ik positief testen, dan sluit ik mezelf op. Jij?

 

Bron: Volkskrant

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans