Hoera voor Michele

 

Adje: Ideaal voor mij: een uitgebreid aperitief met de allerlekkerste hapjes!

 

 

Als rasechte banketbakkersdochter ben ik, hoe kan het ook anders, dol op taartjes en hier in Italië kan ik wat dat betreft mijn hart ophalen. Mijn lievelingspasticceria is Michele & Co in Perugia, in Castiglione del Lago. Hier verkopen ze echt de allerlekkerste taartjes. Ze zijn niet groter dan een petitfour, dus bij de koffie bestel ik zonder te blozen gewoon vier stuks.

Nu is er sinds een klein jaar een nieuwe rage in Italië: Apericena, een samenvoeging van de woorden aperitivo en cena (avondeten). Over het algemeen is de lunch in Italië de uitgebreidste maaltijd en mijn maag is inmiddels wel gewend aan een warme maaltijd midden op de dag. Om dan laat op de avond ook nog weer zwaar te dineren, is voor mij te veel van het goede. Maar maaltijden overslaan? Dan doe je in Italië niet. Dus hebben de Italianen de Apericena uitgevonden, een slimme variant op het Italiaanse aperitief.

En dan krijg je dus niet alleen wat hapjes bij je cocktail, maar kun je ook uitgebreid genieten van bruschetta met salami en prosciutto, kleine stukjes pizza, wat gegrilde groentes, een klein hapje pasta en nog veel meer andere heerlijkheden.

Op zondagmiddag wil ik dus ook weleens naar Michele gaan. Zo vanaf een uur of zes loopt het hier helemaal vol. Vrienden spreken af en gaan met elkaar en de kinderen aan een grote tafel zitten. Ze bestellen een cocktail, er wordt veel gekletst, de kinderen lopen in en uit en tussendoor haal je wat hapjes aan de bar. Het is die gemoedelijke, ongedwongen sfeer die een Apericena zo aantrekkelijk maakt. Gezellig samen zijn, genieten en zo uitgebreid mogelijk aperitieven zodat dineren niet eens meer nodig is. Michele loopt tussen de tafels door, begroet zijn klanten en komt er soms even gezellig bij zitten. Snappen jullie nu waarom ik zo dol ben op Italië?

Dus ben je deze zomer op een zondagmiddag in de buurt van Perugia of Castiglione del Lago, loop dan even binnen bij Michele & Co. en wie weet zien we elkaar daar! 

 

 

 

 

Oh ja, de lijfspreuk van Michele is:

Ho dei gusti semplicissimi, mi accontento sempre del meglio: 

Ik heb een eenvoudige smaak, ik ben tevreden met het allerbeste.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.