Hoera! Het is nationale krokettendag

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Hoera! Het is nationale krokettendag.

 

 

 

 

Vandaag is één van de belangrijkste dagen van het jaar: Nationale Krokettendag. Een dag die we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij kunnen laten gaan. Een beter excuus om de hele dag onbeperkt kroketten te bestellen bestaat niet. Kroketwise wordt er goed uitgepakt bij bepaalde zaken: we zetten onze favorieten voor je op een rijtje voor het ultieme feestmoment.

 

 
Een gelukzalig moment: je hete kroket uit het vet vissen om ‘m vervolgens – kràk kràk – met je mes open te snijden en op een zacht wit puntje te smeren. Oh, life is great! Omdat we geluk graag met je delen, hebben we de lekkerste kroket-adresjes voor je geselecteerd voor de beste dag van het jaar.

 

 

KROKETTEN IN AMSTERDAM
Een smaakvolle, fluweelzachtige, glanzende ragout op basis van huisgemaakte bouillon, topkwaliteit kalfsvlees, in fijne blokjes gesneden en rijk gevuld onder een lekkere krokante en dunne korst; dat is onze favoriete Holtkamp-kroket in een notendop. Humble opinion: in de hoofdstad bestel je de lekkerste kroketten bij Holtkamp (nog altijd très chique geschreven als ‘croquette’ – met ‘c’ en ‘q’). Kwekkenboom, Van Dobben en Par Hasard kunnen er ook wat van. En een good old garnalenkroket van FEBO gaat er ook altijd wel in bij ons.

 

 

KROKET IN UTRECHT
Een fijn krok-weetje om te delen in de rij bij de snackbar: in 1705 wordt de eerste vermelding van de kroket gemaakt in een boek van de kok van Lodewijk XIV – de kroket is dus gene Nederlandse vinding, maar een Franse. In 030 bestel je een stukje Franse geschiedenis bij Dapp (bestel er ook gelijk een top frietje!) en voorheen ook bij krokettenspeciaalzaak Croquetten Boutique – eeuwig zonde dat die de deuren begin dit jaar heeft gesloten…

 

 

KROKET IN DEN HAAG
Nog een leuk krokettenweetje – en omdat het over de Hofstad-kroketten gaat, eentje met een politiek tintje: Jan Peter Balkenende diende in 1993, toen nog als raadslid van Amstelveen, een krokettenmotie in. Hij stelde dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt. De motie was bedoeld als grap, maar omdat de meerderheid van de raad ermee instemde, is de motie tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht. Dat is nog eens wetenswaardige informatie om mee te schermen als iemand laatdunkend over je favoriete snack doet. Inwoners van de Hofstad kunnen hun kroketten cravings laten stillen door Friet District, vlakbij de Paleistuinen van Paleis Noordeinde, waar ze naast kroketten ook fantastische friet verkopen.

 

 

KROKET IN ROTTERDAM
25 koketten peuzelt de gemiddelde Nederlander jaarlijks op, volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging (AKSV). Met de rundvleeskroket op 1, gevolgd door de kalfskroket, goulashkroket, satékroket en de kipkroket op nummer 5. In Rotterdam moet je voor de lekkerste (biologische) kroketten naar Pomm’s. Deze worden bereid met biologische ingrediënten volgens eigen recept, zonder poeders of andere onnatuurlijke toevoegingen en van verse zelfgemaakte bouillon. Hatsiekidee, just how we like it.

 

Fijn feestje vandaag!

 

 

Door: Redactie FavorFlav