Hoe komt dat veertje daar nou?

 

In bijna iedere doos scharreleieren zit een ei met een veertje erop. Geen idee hoe dat nou kan…

 

 

Ooit werd mij verteld dat die veertjes op de eieren worden geplakt om mensen het gevoel te geven dat de eieren ‘vers van de boerderij’ komen.

 

Ik zag het helemaal voor me: fabrieken – waarschijnlijk in de buurt van Barneveld – waar rijen mensen in witte overals aan de lopende band kleine veertjes op duizenden eieren plakten. Kwastje lijm in de hand, bakje veren aan hun zij.

 

 

Egginspector

Het bleek een fabel. De echte reden dat er altijd wel een verdwaald veertje te vinden is, is eigenlijk verrassend natuurlijk. Het ei is vochtig als het uit de kip komt, waardoor er wel eens een veertje aan blijft plakken. De boer verwijdert er zoveel mogelijk, maar er glipt er wel eens eentje tussendoor.

 

Als de eieren naar het ‘pakstation’ worden gebracht, worden ze gesorteerd op grootte en soms kleur. En checkt een speciale eierscanner – Egginspector genaamd – het ei op scheurtjes, modder en uitwerpselen. Veertjes worden daarentegen goedgekeurd.

 

De reden? Omdat het ei een natuurlijk product is en de consument het leuk vindt als er af en toe een veertje op zit. Dus toch!

 

Taboe

In de Verenigde Staten is het trouwens een heel ander verhaal. Daar zijn veertjes taboe en worden eieren verplicht gewassen, geborsteld en besproeid met chloride voor ze in de winkel komen te liggen.

 

In Nederland is wassen juist weer verboden omdat je daarmee het laagje dat bacteriën tegenhoudt verwijdert en de eieren minder lang houdbaar zijn. Dat is ook meteen de reden dat eieren in de VS gekoeld liggen en in Nederland niet.

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav