Hoe is het nu met prinses Beatrix?

 

Ze is een van de bekendste vrouwen in Nederland. Was jarenlang onze geliefde koningin. Haar leven ging zeker niet over rozen. Hoe is het nu met… prinses Beatrix?

 

Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Vandaag viert ze haar 82e verjaardag. Drieëndertig jaar lang was ze onze koningin. Een rol die haar heel geliefd maakte onder de Nederlandse bevolking.

 

In Beatrix’ leven is er bijzonder veel gebeurd en het was lang niet altijd makkelijk om eerst kroonprinses en later koningin te zijn. Haar leven lag altijd onder een vergrootglas en dat moet soms heel vervelend zijn geweest.

 

Het huwelijk van haar ouders stond vanwege de Lockhead-affaire en de bemoeienis van gebedsgenezeres Greet Hofmans onder grote druk. Niet gemakkelijk om als pubermeisje mee om te moeten gaan. Later vond ze de liefde van haar leven, maar haar Claus was van Duitse afkomst en dat werd in het naoorlogse Nederland niet door iedereen goed ontvangen.

 

Ze kreeg drie jongens die ze zo normaal mogelijk wilde opvoeden. Maar toen Beatrix tijdens hun puberjaren tot koningin werd gekroond en haar man wegens depressie een tijdje werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, zal ze misschien weleens gedacht hebben: ‘Had ik maar meer tijd om ook gewoon moeder te zijn.’ De gezelligheid in het paleis was ver te zoeken.

 

Helaas moest ze later binnen korte tijd afscheid nemen van haar vader, moeder en haar echtgenoot. En alsof dat al niet ellendig genoeg was overleed haar zoon Friso op veel te jonge leeftijd als gevolg van een afgrijselijk skiongeluk. Hoeveel ellende kan een mens hebben?

 

Daarom vind ik het zo fantastisch om te zien hoe ze ondanks al dat verdriet is opgekrabbeld en nog steeds middenin het leven staat.

 

 

Ze zet zich in voor het goede doel, legt nog heel veel werkbezoeken af door heel Nederland en was vorig jaar zelfs nog te vinden op de Bovenwindse Eilanden. Bezoeken waar ze zichtbaar veel plezier in had.

 

Beatrix rijdt nog steeds paard en heeft nu veel meer tijd voor haar grote hobby: boetseren. Maar het allerliefste is ze bij haar kleinkinderen. Oma Beatrix heeft er acht: zeven meiden en een jongen. Ze wordt door hen niet alleen oma genoemd, maar draagt de eretitel ‘Amma’, een combinatie van mama en oma, ook met verve.

 

Binnenkort start de krokusvakantie. Wedden dat ze er allemaal weer bij zijn in Lech en de prinses een heerlijke week heeft? 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit