Hoe intelligent is kunstmatige intelligentie?

 

Dit voorbeeld gaat in ieder geval ver en een codewoord kan helpen.

 

 

 

Met voice cloning, ofwel het imiteren van iemands stem door middel van AI-gedreven software, kun je de Paus laten zeggen dat hij van zijn geloof is gevallen en Gordon dat hij, als hij héél eerlijk is, geen seconde van plan is geweest om met zijn laatste vlam in het huwelijk te treden. Je kunt prinses Beatrix laten zeggen dat ze vandaag hoognodig haar autotootje weer eens door de wasstraat moet halen en koningin Máxima dat ze haar haar gaat laten millimeteren en rood verven. En geloof maar dat het resultaat zo verbijsterend waarheidsgetrouw kan zijn dat je er met boter en suiker in zou gaan als de voorbeelden iets geloofwaardiger zouden zijn.

 

 

Dankzij voice cloning kunnen we ook telefonisch worden opgelicht en geloof maar dat criminelen daar inmiddels zo bedreven in zijn geraakt dat het op heel grote schaal gebeurt. Zo kunnen ze je laten geloven dat je dochter in acute nood zit en nú geld nodig heeft – een verhaal waar je geen moment aan zult twijfelen als je de stem van je dochter te horen krijgt die zo 100% als jouw dochter klinkt dat het zelfs niet in je opkomt om te twijfelen.

 

 

In de Verenigde Staten en in andere landen werden diverse personen en zelfs bedrijven en banken al voor honderdduizenden euro’s opgelicht. Dichter bij huis in eigen land is de nationale politie bezorgd over de razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie en wordt er gepleit voor tientallen digitale rechercheurs en analisten om cybercrime het hoofd te bieden. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politiebond., Jan Struijs, gaan de ontwikkelingen zo rap dat ze amper meer zijn bij te benen en alle alarmbellen doen afgaan.

 

 

De Fraudehelpdesk adviseert om alvast een codewoord met je kind of geliefde af te spreken, zodat je bij twijfel een oplichter kunt ontmaskeren. Bureau Jeugd en Media pleit daar ook voor en waarschuwt ook om op het telefoonnummer te letten. Is je kind in nood, heeft hij nú geld nodig en belt hij van een ander nummer? Vertrouw het niet. Al is het moeilijk om kalm te blijven en eerst naar het codewoord te vragen als je zoon belt om te zeggen dat hij een ongeluk heeft gehad waarbij zijn vriendin is overleden.

 

 

Een ander trucje is persoonlijke vragen gaan stellen of over iets totaal anders te beginnen. Vooralsnog moet je het in ieder geval van je eigen creativiteit hebben. Want de groei van AI gaat harder dan de overheid kan bijbenen, er is geen aanvalsplan en geen visie. En door de val van het kabinet wordt de achterstand op de cybercrimineel groter en groter zodat we er naast al die andere problemen in ieder geval nóg een probleem bij hebben.

 

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans