Hoe gaat het nou echt met je?

 

Het verlies van een dierbare is rond de feestdagen extra verdrietig. Na verloop van tijd vergeet je vaak te vragen hoe het echt met iemand gaat.

 

 

Tot de moeder van een van ons onverwacht om het leven kwam. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik werd gebeld door een gezamenlijke vriendin. Ze vertelde me helemaal overstuur dat de moeder van C. die middag bij een ongeluk was overleden. Volkomen onverwacht uit het leven weggerukt.

 

Een paar dagen later reden we in een geleende auto met z’n vijven naar de begrafenis. Hartsikke zenuwachtig waren we. Want we hadden C. niet meer gezien en we wisten eigenlijk niet zo goed hoe we met deze situatie moesten omgaan. Wat moesten we tegen haar zeggen? Gek genoeg kwamen de juiste woorden vanzelf.  
 

Een aantal maanden later zaten C. en ik ’s nachts, na een feestje, op de fiets naar huis. En zo samen in het donker fietsend kregen we een heel mooi gesprek over het missen van een dierbare. Ze vroeg zich af of we haar over een paar jaar nog steeds zouden vragen of ze haar moeder miste en hoe het nu echt met haar gaat.

 

Want C. miste haar moeder natuurlijk verschrikkelijk. Na verloop van tijd werd dat verlies niet minder, maar was het voor ons minder zichtbaar. We doken weer de kroeg in, gingen weer naar feestjes en leefden ons leven in de hoogste versnelling.

 

Die vraag van C. ben ik nooit vergeten. Om mij heen zijn er helaas veel mensen die dit jaar een dierbare hebben verloren. Soms volkomen onverwacht, soms na een lang ziekbed. Zeker rond de feestdagen worden zij enorm gemist. De lege plek aan tafel is duidelijk zichtbaar. Maar die lege plek in hun hart blijft vaak een beetje verborgen. Ik hoop dat juist nu iemand aan ze vraagt hoe het echt met ze gaat…

 

‘De afgelopen tijd groeide Franska.nl heel erg hard. We kregen er ontzettend veel nieuwe lezeressen bij en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Voor al die nieuwe leukerds herhalen we de mooiste artikelen die we de afgelopen jaren voor de feestdagen schreven. Dit was er een van.’

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit