Hoe de herfst je humeur bepaalt

 

Als het met bakken uit de hemel komt en je moet net de halve stad doorfietsen: huilen. 

 

Dat je na 139 regenbuien nog steeds geen fatsoenlijk regenpak hebt aangeschaft: dom.

 

De herfst is in ons land nu eenmaal grijs, suf en vooral nat. Maar wat zegt de wetenschap over de seizoenen? Hoe bepaalt de herfst ons humeur? Er bestaat zoiets als het Seasonal Affective Disorder. Het houdt eigenlijk in dat je in een bepaald seizoen depressief bent. De meesten hebben dat in de winter, maar het kan ook zeker in de herfst voorkomen, juist doordat de dagen dan weer donkerder worden en de zomer plotseling voorbij is. Volgens de statistieken heeft één op de drie mensen hier last van. Vrouwen hebben vijftig procent meer kans op dit soort perikelen als het weer verandert dan mannen.

 

Hoe het dan komt dat we in de herfst een beetje bleu zijn? Met name het plotse tekort aan daglicht en zonlicht doen het ‘m. Je bent weken- en zelfs maandenlang die zomerzon gewend en het vele buiten zijn. Dat stopt vrij abrupt en opeens pak je nog maar weinig vitamine D. Je wordt hierdoor sneller moe en je bent sneller geïrriteerd. 

 

Ook komt het voor dat veel mensen de herfst juist erg druk vinden. Alle scholen vragen veel van ouders in deze tijd omdat het jaar net is begonnen, net als studies en werkgevers. Het voelt voor bedrijven als een nieuwe start, september, dus het is juist hard werken in het najaar. Dat kan weer zorgen voor meer burn-outs of angsten, of je alles wel goed doet.

 

Wat je eraan kunt doen? Zorg ervoor dat je al het daglicht pakt dat je kunt pakken. Ga naar buiten, ook op een brakke zondag, en voel die zon – ook als-ie achter de wolken zit. Zorg er daarnaast ’s avonds weer voor dat je slaapkamer lekker donker is, zodat je gauw in slaap valt. Wat ook helpt is veel blijven afspreken met vrienden en familie. Je hebt misschien zin om op de bank te kruipen en te netflixen tot je scheel ziet, maar dat helpt uiteindelijk niet om je autumn blues een beetje te stillen. Ga eruit, doe wat leuks met je maten en heb lol. 

 

En tja. Maak je niet zo zorgen om alles. Regenbui 140 op de fiets? Kom maar op. Heb ik daarna dat stuk gevulde speculaas écht verdiend. De beste remedie tegen wat voor slecht humeur dan ook.

Door: Redactie Amayzine.com