Hierom houd ik zo van Emma Thompson

 

Hoe ouder ze wordt, hoe mooier ik haar vind. Maar dat is niet de enige reden waarom ik zo van Emma Thompson houd.

 

 

 

Vriendin P vroeg of ik met haar naar de bioscoop wilde, want we moesten nodig de film Good Luck To You, Leo Grande zien, zei ze. Ten eerste omdat het een komisch verhaal is over een gepensioneerde lerares die een gigolo inhuurt omdat ze nog nooit een orgasme heeft gehad. Maar ook en vooral omdat het weer zo’n steengoede rol is van Emma Thompson waarin talloze vrouwen zich zullen herkennen.

 

De zaal zat vol met vrouwen van een zekere leeftijd want wij houden van films met actrices die net zo oud zijn als wij. Hoewel Emma herself inmiddels de zestig is gepasseerd, is ze very much alive and kicking. Prachtig is ze, als ze in haar rol aan haar jonge ingehuurde minnaar vertelt dat ze haar hele leven gevangen zat in een nogal ongelukkig huwelijk, haar kinderen eigenlijk doodsaai vindt en werkelijk nog nooit een orgasme heeft gehad. De manier waarop ze een lijstje opdreunt met haar seksfantasieën is even hilarisch als treurig.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Good Luck To You, Leo Grande (@leograndefilm)

 

Emma speelt meesterlijk, maar ik viel werkelijk zowat van mijn stoel toen ze in de slotscène volledig naakt in beeld kwam. Hoewel ook voor haar geldt dat ‘alles gaat zakken behalve je tandvlees’ vond ik haar werkelijk beeldschoon. Bijna geen enkele vrouw van boven de vijftig heeft nog het lichaam dat ze had toen ze twintig was en Emma is daar (gelukkig) geen uitzondering op. Ook zij heeft wat dat betreft haar onzekerheden, net als wij, en om je dan voor de camera toch letterlijk zo bloot te geven vond ik wel bijzonder stoer.

 

Om zo ver te komen moest ze wel even slikken. Maar toen ze samen met co-ster Daryl McCormack van 29 (!) die Leo speelt en regisseur Sophie Hyde (45) een dagje op een gesloten set repeteerden, lukte het toch. Daarover zei ze in een interview: ‘We hebben gewoon onze kleren uitgetrokken en we deden het beetje bij beetje en keken naar onze lichamen en zeiden: “Nou, ik vind dit stukje niet leuk, want, nou, ik heb hier een litteken.” Daarna tekenden we eromheen en schreven erop. Als je op die manier kaarten van je lichaam maakt, wordt het gewoon iets dat je kunt accepteren.’

 

Kijk, dat zouden meer vrouwen moeten doen. Emma laat hiermee zien dat het zo jammer is om je tijd te verspillen aan onzekerheden over je ouder wordende lichaam. Als Emma dat kan, kunnen jij en ik dat ook.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit