Hierom ben je in september ongelukkiger

 

Maantjes maken met je voeten in het zand, een liquid lunch nuttigen en slapen tot het te warm is om in bed te blijven liggen. Vakantie vieren is een genot.

 

Maar in september zit de vrije tijd er voor bijna iedereen op, wat zorgt dat we net wat ongelukkiger zijn als we thuiskomen.

 

Een wijze schrijver uit Amerika zei ooit: niemand heeft zo hard een vakantie nodig als degene die net terug is. Mijn gedachte dat je een volgende vakantie moet plannen en boeken tijdens een vakantie, is dus zo gek nog niet. Het feit dat we in september net wat ongelukkiger zijn heeft hier alles mee te maken, want daardoor raken onze geluksstofjes uit balans.

 

Wie vakantie viert maakt serotonine, dopamine en endorfine aan. Stoffen die zorgen voor een geluksgevoel. Inname van alcohol, tijd doorbrengen met mensen die je lief zijn maar ook goed eten (en natuurlijk drugs en nicotine voor de liefhebbers) zorgen voor de aanmaak van deze stofjes. Voor het gemak gaan we er even van uit dat je zo je vakantie doorbrengt, waardoor al die stoffen tot grote hoogte stijgen. Voeg hier de gunstige werking van vitamine D aan toe, doordat je veel buiten bent, en je bent aantoonbaar gelukkiger tijdens een vakantie.

 

Je mag drie keer raden wat die stofjes afbreekt. Jawel: stress, stress en nog eens stress. Jammer genoeg is voor de meeste mensen stress gerelateerd aan werk, waardoor een stunning 60 procent het liefst niet aan het werk gaat naar de vakantie. Reken even na, dat is meer dan 1 op de 2 mensen. Teruggaan naar de werkvloer maakt prikkelbaar, vermoeid en geeft juist een gebrek aan concentratie. Terwijl je toch zou denken dat je uitgerust en scherp weer aan de bak kunt.

 

Natuurlijk zijn we niet voor één gat te vangen en lossen we het voor je op, zo moet je dit bijvoorbeeld altijd doen als je terugkomt van vakantie.

 

 

Bron: Timemanagement

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans