Hierdoor krijg je met onweer vaker hoofdpijn

 

Serieus, ik wist dus niet dat dit een algemeen bekend fenomeen was. Want ja, ik heb op zich wel vaker last van hoofdpijn met onweer (al is het gelukkig nooit zo erg dat ik er helemaal ziek van ben), maar lange tijd deed ik dat af als toeval.

 

 

 

Want het klinkt een beetje als een broodjeaapverhaal, dat je meer hoofdpijn hebt als het onweer hebt. Beetje à la Mean Girls: ‘My breasts can always tell when it’s raining.’

 

Maar het is dus helemaal geen fabeltje. De University of Cincinnati heeft het in 2013 onderzocht en de deelnemers gaven aan tot wel 35 tot 45 procent méér last te hebben van hoofdpijnaanvallen tijdens onweer. Side note: deze deelnemers hadden sowieso al vaker last van migraine, maar toch.

 

De uitleg daarvoor is eigenlijk best simpel: de luchtdruk verandert vlak voordat het onweer losbarst, en dat gaat best wel rap. Dat zou voor hoofdpijn kunnen zorgen. Net als bijvoorbeeld in het geval je in het vliegtuig zit (daar heb ik altijd echt méga last van): naast de mogelijkheid dat je oren een beetje gaan ‘ploppen’, kun je ook veel last krijgen van hoofdpijn. Dat is wederom die veranderende luchtdruk. Al is het dan natuurlijk íets meer waard omdat je hopelijk naar een mooi oord gaat; bij onweer zit je gewoon thuis.

 

In het vliegtuig zou je vooral last krijgen tijdens de landing, want dan wordt de luchtdruk hoger. Daar kunnen de holtes in je voorhoofd niet helemaal goed mee dealen. Gevolg: knallende koppijn. De verschillen in de luchtdruk zijn overigens wel een stuk kleiner tijdens onweer dan tijdens een vlucht. Maar bij onweersbuien zouden er nog meer factoren meespelen die voor hoofdpijn kunnen zorgen.

 

Zo komen er tijdens een flinke onweersbui deeltjes ozon- en stikstofgassen naar beneden, en die zorgen dus óók voor te veel hoofdpijn als je daar veel van inademt. Tel daarbij op dat er ook nog eens veel vocht in de lucht zit en dat de temperatuur enorm schommelt — het is altijd benauwd voordat het losbarst — en voor je het weet zit je met een washandje tegen je hoofd en een paar ibuprofen verder op de bank. En helaaasss, er is dus niets aan te doen behalve het ondergaan. Ik zou willen dat ik beter nieuws voor je had.

 

Bron: Quest

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer