Hier wil je heen: de 7 plaatsen uit je favoriete films en series

 

Bovenop de stadsmuur van Valletta zag ik ineens een bekend tafereel voor me.

 

Cercei die door de stad gejaagd werd door een stel waanzinnige gelovigen. Je moet over wat Game of Thrones-kennis beschikken om dit (best wel belangrijke) moment in de serie voor je te zien. Maar wat dacht je van de trein op de brug bij Harry Potter, de misty mountains in The Hobbit, het op en top Griekse gebeuren in Mamma Mia!? Best wel leuke locaties die je misschien toch een keer gezien wilt hebben? Een paar suggesties om af te vinken. 
 

1. Valletta in Malta dus

Niet alleen om te zien waar Game of Thrones zich afspeelde, maar ook om De Da Vinci Code, Troy en Murder on the Orient Express te herbeleven. Valletta is bij meer films en series het toneel dan je zou denken. En daarnaast is het echt te gek als citytrip, lees maar even waarom.
 

2. Per spoor als Harry Potter 

Vanaf spoor 9 3/4 vertrekt deze trein misschien niet, maar op The Jacobite stappen in Fort William en per trein naar Mallaig is het dichtst wat je bij Harry Potter en de Zweinstein Express gaat komen. Over het legendarische viaduct van Glenfinnan waar de wereldberoemde treinscène opgenomen werd. De treinreis in Schotland schijnt een ervaring op zich te zijn door de hooglanden. 
 

3. Mamma Miaaa, daar gaan we weer

Deze staat bovenaan mijn lijstje, want: Griekenland en nog best een uitdaging om te komen ook, waardoor het nog redelijk rustig is. Je vliegt op Skiathos en per ferry ga je door naar Skopelos. Natuurlijk is het kerkje van de bruiloft bovenop de rotsen te bezoeken, net als de vele strandjes uit de film. Maar het leukst is natuurlijk om zelf lekker rond te cruisen en te stoppen waar het je leuk (en lekker) lijkt. 

4. My precious in Nieuw-Zeeland

Voor het betere The Lord of the Rings en The Hobbit-werk moet je in Nieuw-Zeeland zijn. Daar waar de bergen model stonden voor Middle Earth. Kleine kanttekening: het land bukt zo onder het filmtoerisme dat je niet allemaal tegelijk aan het wandelen mag door Matamata. Maar niet getreurd: het Noordereiland heeft nog 149 locaties waar scènes uit de films opgenomen zijn. Uiteraard zijn er tours te boeken. Misty Mountains aan en gaan. 
 

5. Waar Game of Thrones begon

Leuk natuurlijk, Malta, net als Kroatië, maar het eerste seizoen begon toch echt in Noord-Ierland. Je vindt in Ierland zelfs de meeste locaties van de Seven Kingdoms. De Dothraki Sea oversteken, het huis van de Starks zien of wandelen over Kingsroad? Een tripje Ierland is waar je moet beginnen. 
 

6. De jungle in met Jack Sparrow 

Weet je nog dat Captain Sparrow strandde op een jungleachtig eiland en uiteindelijk op de vlucht moest voor kannibalen? Best wel wonderlijk maar waar: dit blijkt de populairste locatie te zijn om op te zoeken uit die film. Je zou denken aan dat ene hagelwitte strand of die leuke havenstad, maar nee, de jungle en kannibalen schijnen een magnetische werking te hebben. Je moet naar het eiland Dominica in (maar natuurlijk) de Caribbean. 
 

7. For old times’ sake

Do my dear, my female deer. Voor het ultieme vroeger reis je af naar Salzburg, daar waar de Von Trappjes samen zongen op de alpenwei in The Sound of Music. Ga langs het klooster van Nonnberg om te zien waar Maria echt woonde en dwaal door de Mirabellgarten, waar Do-Re-Mi opgenomen werd. Heus niet gek trouwens, als je nostalgische gevoelens krijgt: zo’n half miljoen toeristen per jaar reizen nog af naar Salzburg met dank aan de film. Ook al was de werkgever van vader Von Trapp achteraf nogal dubieus. 
 

8. Wonen als de Van Der Woodsens 

Weet je nog dat Serena en familie een tijdelijk onderkomen hadden in een hotel? Dit was The Palace en daar kun je dus echt eten, drinken en slapen. Het hotel heeft zelfs een Gossip Girl-arrangement, zodat je cocktails kunt nippen à la Serena. Je moet wel even de beurs trekken, want een kamer kost al snel meer dan zeshonderd dollar, maar dan zit je wel in stijl. 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans