Hier werd in 2017 het vaakst op gegoogeld

 

We googelen ons echt suf. Dat we ooit zonder hebben gekund…

 

 

Vijfhonderd miljoen. Dat is een heleboel. Maar iedere dag worden er wereldwijd precies zóveel zoektermen in het balkje van Google ingetypt. Iedere dág.

 

Een boek pakken om iets te weten te komen? Welnee. Ontzettend ouderwets. We googelen ons suf: Google doorzoekt dagelijks zo’n 20 miljard websites. Speciaal voor ons allemaal, omdat wij van alles willen weten. Van ‘hoe maak je een magnetron schoon’ tot ‘hoeveel kittens kan een poes krijgen’ en ‘waarom vallen kokosnoten uit de bomen’, om maar iets te noemen. Maar waar zoeken we het vaakst naar, in die wondere wereld van het web?

 

Google kijkt ieder jaar opnieuw naar de meest gebruikte nieuwe zoektermen. In 2017 blijkt dat we in Nederland massaal hebben gezocht naar informatie over Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse raakte eind september vermist nadat ze vanaf haar fiets nog een selfie naar haar vriend stuurde. Na bijna twee weken werd ze levenloos gevonden in de buurt van Zeewolde.

 

Andere veel gezochte zoektermen waren dit jaar Stemwijzer (vanwege de verkiezingen dit jaar), Patricia Paay en Abdelhak Nouri. Patricia Paay was een hit in de zoekmachine vanwege het gelekte seksfilmpje met Patricia in de hoofdrol, dat online volop werd verspreid. Nouri, de jonge Ajacied, zakte in elkaar op het veld tijdens een oefenwedstrijd en liep daarbij onherstelbaar hersenletsel op. Het gaat nog altijd niet beter met hem.

 

Ook wilden we massaal weten waar Pasen en Pinksteren vandaan komen en wat die bitcoins toch precies zijn waar iedereen het nu over heeft. En waarom zijn die fictieve muntjes zoveel geld waard? Van alle mensen die zijn heengegaan dit jaar is er het meest gegoogeld op de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, die op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker. Wat sport betreft was vooral Formule 1-coureur Max Verstappen populair, net als voetbalclub Ajax.

 

Dit is de officiële lijst van ‘trending’ zoektermen in Nederland:

 

  1. Anne Faber
  2. Stemwijzer
  3. Patricia Paay
  4. Abdelhak Nouri
  5. Staatsloterij Oudejaarstrekking
  6. iPhone 8
  7. Tour de France
  8. Fidget Spinner
  9. Songfestival
  10. Ajax – Manchester United

 

Ach ja, het was een bewogen jaar – met veel memorabele momenten. We zijn nú al benieuwd naar wat er allemaal in 2018 voorbij gaat komen… Hoewel. Eén dag kunnen we alvast voorspellen. We gokken dat we 1 januari vooral ‘tips tegen hoofdpijn’ zullen gaan intypen bij onze grote vriend.

 

Door redactie Franska.nl